Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vysoký cholesterol? Čechy to příliš nevzrušuje, ukázal průzkum

Češi výši svého cholesterolu příliš neřeší.
Češi výši svého cholesterolu příliš neřeší.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
13. října 2015
07:52

Češi se příliš nezajímají o hladinu cholesterolu ve své krvi. Polovina z nás se navíc domnívá, že cholesterol má zcela v pořádku. Podle statistik má ale problémy s cholesterolem 70 procent žen a 80 procent mužů a každý druhý Čech umírá na kardiovaskulární choroby.

38 procent Čechů vůbec netuší, jak vysoký cholesterol mají. Mezi mladými lidmi do 29 let jich nezná svou hladinu cholesterolu 62 procent. Ukázal to výzkum společnosti Sanofi.

„Je zarážející, že i po mnoha letech veřejné diskuse o důležitosti znalosti a sledování hladin cholesterolu, který je jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů oběhových onemocnění, stále vysoké procento populace svou aktuální hodnotu nezná,“ komentuje výzkum Michal Vrablík, předseda České společnosti pro aterosklerózu.

Vysoký cholesterol přiznalo ve výzkumu jen 16 procent lidí. Lékaři jim nařídili pravidelný pohyb a nízkotučnou dietu, ale málokdo ji dodržuje.

Podceňování prevence

Cholesterol vám může zkontrolovat vás obvodní lékař. Kontrolu byste měli absolvovat jednou za dva roky. Většina lidí ale na prohlídky nechodí, i když jsou hrazené ze zdravotního pojištění. Zájem o prohlídky samozřejmě stoupá s věkem, mladí lidé prevenci podceňují, naopak mezi lidmi nad 60 let zájem o vyšetření stoupá.

Na druhou stranu mladí lidé více sportují a tím se riziko vysokého cholesterolu snižuje. S poklesem sportovních aktivit souvisí růst tělesné hmotnosti. Rizika spojená s nezdravým životním stylem si v Česku uvědomuje jen polovina dospělých a zvýšený cholesterol nepovažuje za nijak nebezpečný.

Vysoký cholesterol způsobuje smrt

Vysoký cholesterol stojí za vznikem nemocí srdce a cév. Podle ministerstva zdravotnictví patří kardiovaskulární choroby k nejčastějším příčinám úmrtí u nás. Odborníci proto doporučují, aby si lidé nechávali cholesterol změřit a v případě zjištění vyšší hladiny dodržovali doporučenou životosprávu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi