Vejce je pochoutka a dá se jíst na mnoho způsobů a úprav. „Navíc vejce jsou fenomenálním zdrojem bílkovin, tuků, cholinu či antioxidantů luteinu a zeaxanthinu. Zdravému člověku doporučuji konzumovat dvanáct vajec za týden z organického nebo domácího chovu,“ říká výživový kouč Martin Škába.
A jak je to s obávaným cholesterolem? „Je obsažený ve vaječném žloutku a podle aktuálních výzkumů u zdravých lidí nezvyšuje hladinu krevního LDL, tedy špatného cholesterolu. Ve vejcích obsažená kyselina linolová a lecitin naopak přispívají k jeho snížení.“
Jak vejce jíst a nejíst:
- Nejezte vejce syrová (možnost mikrobiální nákazy, nejčastěji salmonela)
- Nejvíce nebezpečný způsob úpravy je pečení, při němž vzniká oxidovaný cholesterol.
- Nevhodné je kombinovat vejce s jinými bílkovinami, jako jsou např. luštěniny.
- Nejstravitelnější forma je na hniličku.
- Nejhůře stravitelné je vejce natvrdo.
Jak poznat zdravé vejce?
Ta s jasně oranžovými žloutky pocházejí od slepic z volného chovu, které jsou krmeny semeny, trávou a hmyzem. Vejce se světlým a žlutým zbarvením žloutků jsou od kuřat z klecového chovu.