Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Pánové, pozor: Rakovina prostaty postihne příští rok až 60 tisíc z vás

Počet mužů s rakovinou prostaty stoupá (ilustrační foto)
Počet mužů s rakovinou prostaty stoupá (ilustrační foto)  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
8. října 2015
11:55

Nová data jsou alarmující. Výskyt rakoviny prostaty mezi českými muži za posledních deset let vzrostl o 56 % a toto číslo se bude i nadále zvyšovat. Rakovina prostaty v posledních letech překonala výskyt rakoviny tlustého střeva. V roce 2012 u nás žilo 43 913 mužů s rakovinou prostaty, pro rok 2015 se předpokládá výskyt až 59 293 případů – to představuje nárůst o 35 %.

Z výzkumu Národního onkologického registru a studie EUROCARE 5 vyplývá, že příští rok bude v Česku žít 63 424 mužů se zhoubným nádorem rakoviny a v roce 2020 stoupne počet téměř na 80 000. Přitom v roce 2012 u nás žilo 43 913 nemocných. Rakovina prostaty překonala u nás i výskyt rakoviny tlustého střeva.

Naděje na přežití se zvyšují

Se vzrůstající počtem nemocných ale klesá úmrtnost. Ta se snížila za posledních deset let o 14 %.

„Je to důkaz, že současná medicína dokáže úspěšně bojovat s rakovinou prostaty a postupně snižovat úmrtnost pacientů. Česká republika v tomto ohledu výrazně předběhla zbytek států východní Evropy a dohání vyspělé západní země. Současně z toho ale vyplývá, že se prudce zvyšuje počet pacientů, kteří s tímto onemocněním žijí. Za posledních deset let evidujeme nárůst této skupiny obyvatelstva až o 200 %,“ vysvětluje prof. MUDr. Marek Babjuk, přednost Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Motole.

Lečbu je třeba zahájit včas

Zvýšení výskytu rakoviny prostaty je způsoben včasnějších zachycením onemocnění. Přesto je 20 % případů zachyceno v pozdním stádiu.

Rakovina postihuje stále mladší muže

V roce 2012 byl průměrný věk pacientů, u kterých byl nádor zjištěn, 69 let, zatímco v 80. letech byl 73 let. "Je nutné neustále apelovat na mužskou populaci, aby nepodceňovala lékařské vyšetření. Jeli totiž rakovina prostaty odhalena včas, člověka prakticky neohrožuje na životě,“ uzavírá Babjuk. 

Zobrazit celou diskusi