Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman se v New Yorku setkal s krajany: Co říkají „uprchlíci“ o krizi?

Autor: vr - 
28. září 2015
05:33

Prezident Miloš Zeman (70) je ve svém přístupu k uprchlické krizi více než nesmlouvavý. Migrantům už před časem přes Blesk vzkázal, že je k nám „nikdo nezval“. Na právě probíhající návštěvě New Yorku se však setkal s českými krajany, kteří v 60. a 70. letech z totalitního Československa sami prchali. Souhlasí se Zemanem?

Na výletní lodi, kde setkání Zemana s krajany v neděli probíhalo, Blesk mluvil například se slavnou českou divadelní herečkou Consuelou Morávkovou. Ta z Československa emigrovala kvůli politické situaci roku 1979 a ve Spojených státech začínala skromně. „Já jsem to vzala jako jednu z rolí v životě. Prodávala jsem zmrzlou limonádu na ulici, pak jsem dělala číšnici,“ vzpomíná Morávková.

Spojené státy ji prý nevítaly s otevřenou náručí, kdo se ale chtěl uplatnit a pracovat, mohl. Sama je nyní lektorkou jógy. A z uprchlíků, kteří směřují z Afriky a Blízkého východu do Evropy, dobrý pocit nemá. „Obávám se, že mnoho i nepravých lidí se dostane skrz ten proud emigrantů. A naše emigrace byla elegantní a taková poctivá, kdežto tady opravdu nevíte, kdo se dostane do země. Jiné myšlení. Jiná filosofie,“ řekla Blesku. 

Je jich hrozně moc 

Souhlasí s ní i Johana Blau, která emigrovala s malou dcerkou hned po 21. srpnu 1968, kdy Československo okupovala vojska Varšavské smlouvy. Díky jejímu židovskému původu jí pomohla newyorská židovská komunita, v metropoli se záhy provdala za bohatého podnikatele. „Pro mě to bylo těžké, ale já byla ráda, že jsem odešla z komunistického státu a všechno bylo OK,“ mluví o začátku života v USA. Také ale není v případě uprchlické vlny, které nyní čelí Evropa, optimistická.  

„Já bych byla přísná, protože určitě je spousta lidí, kteří tu pomoc potřebují, ale také hodně lidí, kteří se chtějí dostat. Je to velmi těžké. Ale myslím, že je jich hrozně moc,“ řekla Blesku. 

Zeman by měl mluvit jinak 

Diametrálně jiný pohled má kněz František Kocurek, který se v New Yorku stará o českou komunitu a žije tam pět let. „Je třeba ten problém řešit a mít otevřenou mysl a srdce a my jako křesťané bychom měli dávat dobrý příklad,“ míní. A pro prezidenta Zemana měl malou výstrahu. „Vysoce postavený člověk by měl dávat pozor na slova, která říká, protože tím ovlivňuje velkou část našeho národa. …Možná by se mohl vyjadřovat opatrněji a nesouhlasím s ním v některých věcech,“ vzkázal mu prostřednictvím Blesku. 

Sjednotí je nepřítel 

Zemanova třídenní cesta vyvrcholí v úterý, kdy na Valném shromáždění OSN přednese svůj nápad, jak řešit problémy s tzv. Islámským státem. Teroristy je podle něho nutné převálcovat společnou jednotkou stálých členů Rady bezpečnosti. „Já jsem toho názoru, že Rusko, USA, EU a Čína by měly spolupracovat v boji proti mezinárodnímu terorismu. Protože nic nesjednocuje lépe než společný nepřítel,“ řekl v neděli novinářům.