Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

"Drobný" omyl: Hrad vítá tajemníka NATO vlajkou OSN, spletl si organizace

Autor: všm, ČTK - 
10. září 2015
11:19

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek zakončí svůj dvoudenní pobyt v Praze návštěvou Pražského hradu a Poslanecké sněmovny. A pravděpodobně na ni jen tak nezapomene. Hrad se totiž rozhodl jeho přítomnost oslavit vyvěšením vlajky organizace, kterou zastupuje. Bohužel si popletl NATO s OSN. 

Stoltenberg se ve středu mimo jiné setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a o den později se šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Ve čtvrtek v 11:00 Stoltenberga přijal i prezident Miloš Zeman. V tuto chvíli došlo k poněkud trapné záměně, kdy Hrad jako gesto k přivítání tajemníka vyvěsil vlajku OSN a ne NATO. Záměny Hradu si povšiml reportér Aktuálně.cz.

"Toto nedopatření personálu Hradu především nikterak nepoznamenalo věcné a přátelské jednaní s generálním tajemníkem NATO, kdy se řešily závažné problémy, zejména nebezpečí, které představuje tzv. Islámsky stát. Nedopatření nebylo během jednaní vůbec zmíněno," okomentoval incident pro Blesk mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Vlajka jako vlajka? Vlajka jako vlajka? | ČTK

Kritika NATO

Ne všude se ale NATO setkává se vřelým přijetím. Například vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ho zkritizoval za jednání ohledně uprchlické krize. Severoatlantickou alianci prý uprchlíci nezajímají; chová se účelově. Babiš, který ve středu NATO vyzval k zahájení námořní operace proti pašerákům, to uvedl ve čtvrtek. Pokud NATO proti pašerákům nezasáhne, měly by to podle ministra financí udělat armády evropských členů aliance.

"NATO se chová účelově. Proti somálským pirátům zasáhlo, protože tam byl ekonomický zájem členských zemí NATO a dalších zemí Bezpečnostní rady OSN. Pokud nezasáhne proti pašerákům NATO, tak by to měly udělat armády evropských členských států NATO," řekl Babiš. "NATO uprchlíci nezajímají, přitom jejich vstupní branou do Evropy je Turecko, člen NATO, a pašeráci na území Turecka, člena NATO, operují," poznamenal také.

Babiš alianci, s jejímž šéfem Jensem Stoltenbergem ve středu jednal, vyzval k námořní operaci ve Středozemním moři, k potápění prázdných lodí pašeráků lidí a k ostraze tureckých hranic. Česko by podle Babiše mohlo aktivně pomoci například vysláním polní nemocnice na turecké hranice nebo na některý z řeckých ostrovů.

Na dotaz, jak Stoltenberg na Babišovy návrhy reagoval, ministr také uvedl: "Podle šéfa NATO je problém uprchlíků problém Evropské unie a ochrana hranic a boj proti pašerákům kompetence jednotlivých členských států EU." Zároveň vyjádřil názor, že osmadvacítka není schopna uprchlickou krizi řešit. Agentura Frontex, která má chránit hranice, podle něj nemá dostatečné kompetence a žádné výsledky.

Šéf NATO Stoltenberg ve středu po jednání s českými politiky řekl, že migrační krize vyžaduje okamžitou reakci Evropy, NATO se podle něj soustředí spíše na řešení dlouhodobých příčin krize.

Podrobné fotografie z návštěvy si můžete prohlédnout zde:

jana999 ( 11. září 2015 19:01 )

Blok proti islámu svolává demonstraci Za naši kulturu a bezpečnou zem.Zítra 12. září v 140 u Národního muzea v Praze zúčastní se i Tomio Okamura

auslak ( 10. září 2015 15:34 )

chtělo by to nějakého šikovného poradce na vlajky možná by stačil i kamarád

eliska963852 ( 10. září 2015 14:42 )

Hrad ovládají burani.

jikar ( 10. září 2015 14:34 )

Kdyby se to stalo Zemanovi někde v cizině, tak bude všude tím svým opileckým humorem vykládat jací jsou to tupci, že neznají ani vlajku hostů... takto se to přejde bez mrknutí oka.

havran2 ( 10. září 2015 14:32 )

OVČÁK JE OVČÁK!!!

Zobrazit celou diskusi