Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vláda úřadovala: Na rok povinně do školky a maturita z počtů

Autor: ČTK, zst - 
23. září 2015
14:12

Desetiletá povinná školní docházka – to je jeden z nejzásadnějších bodů novely školského zákona, kterou dnes schválil kabinet Bohuslava Sobotky. Děti budou muset od září 2017 povinně absolvovat poslední rok předškolního vzdělávání. Od stejného data budou také jednotné přijímací zkoušky na střední školy. O dva roky se pak odsouvá plánovaná povinná maturita z matematiky, bude až od roku 2021.

Schválením povinného posledního roku předškolního vzdělávání vláda vlastně podpořila prodloužení povinné školní docházky o jeden rok. Vzdělávání by se mělo odehrávat především v registrovaných státních nebo soukromých mateřských školách. Dalšími možnostmi jsou přípravné třídy základních škol nebo domácí vzdělávání. Ke vzdělávání doma by rodiče potřebovali povolení od ředitele mateřské školy a dítě by do této MŠ docházelo na pravidelné přezkušování.

"Povinný předškolní rok bude ve veřejných předškolních zařízeních bezplatný a bude možné jej plnit podle možností a potřeb dětí - buď v mateřské škole zapsané ve školském rejstříku, nebo případně za určitých podmínek individuálně," uvedla ke změnám ministryně školství Kateřina Valachová.

Smyslem tohoto opatření je především zapojit do předškolního vzdělávání sociálně znevýhodněné děti, což by mělo zjednodušit jejich začlenění do běžných škol. Podle případové studie aktuálně mateřské školy navštěvuje 92 procent pětiletých dětí, kterých je v populaci 110.000. Mimo MŠ tak zůstává zhruba 9000 pětiletých, z nichž je podle analýz a kvalifikovaných odhadů 1500 až 2000 sociálně znevýhodněných.

Změna maturit

Od jara 2017 by se měly stát povinnou součástí přijímacích zkoušek na maturitní obory SŠ jednotné testy z češtiny a matematiky, které vytvoří a dodá Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Jedinou výjimkou by měly být střední školy s talentovou zkouškou.

Ministerstvo si od jednotných přijímaček slibuje objektivnější zjištění předpokladů pro studium jednotlivých uchazečů. Velká část středních škol se čtyřletými obory podle ministerstva nyní přijímací zkoušky vůbec nedělá a přijímá žáky na základě jejich známek ze základních škol. Z porovnání výsledků u pilotního testování a známek z 9. tříd ZŠ navíc vyplynulo, že vypovídací hodnota známek je minimální.

Matematika povinně

O dva roky později ve srovnání s posledními plány exministra Marcela Chládka (ČSSD) nyní vláda chystá zavedení povinné maturity z matematiky. Měla by být spuštěna na jaře 2021. Pokud bude vládní návrh schválen, bude se to týkat oborů, v nichž se matematika vyučuje v dostatečném rozsahu, u ostatních bude zavedena později. Maturanti pak budou mít tři povinné předměty pro společnou část zkoušky, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Při maturitách by se mělo od jara 2017 vrátit opravování slohových prací z češtiny do rukou externích hodnotitelů. Nyní je na rozdíl od slohových prací z cizího jazyka opravují učitelé dané školy a podle ministerstva tím klesá objektivita. Svědčí o tom prý nárůst počtu písemných prací maturujících žáků hodnocených takovým nejnižším možným bodovým hodnocením, aby žák ještě u této dílčí zkoušky uspěl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jana999 ( 23. září 2015 15:49 )

ale já myslela, že ta povinná školka bude právě pro ty tzv.znevýhodněné, aby pak usedli do lavic a nemuseli je v první třídě se učit mýt

Zobrazit celou diskusi