Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černý kašel a spalničky se vracejí do Česka. Tuberkulóza je ale na ústupu

Černým kašlem se loni v Česku nakazilo 2521 lidí.
Černým kašlem se loni v Česku nakazilo 2521 lidí.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: mts - 
19. září 2015
12:34

Loni se oproti roku 2013 zdvojnásobil počet lidí, kteří se nakazili černým kašlem. Bylo jich 2500. Spalničky loni chytilo 222 obyvatel, tedy desetkrát víc než předloni. Je to důkaz toho, že nakažlivé nemoci se vracejí. Naopak tuberkulóza se objevuje stále méně.

Problémem u černého kašle je, že očkování proti němu ztrácí na síle. „Účinnost je mnohem nižší než před padesáti lety,“ řekla MF DNES Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Ještě před pár lety se černým kašlem nakazili hlavně žáci druhého stupně základní školy. Nyní ho obvykle dostávají dospívající mezi 14 a 18 lety. Nemoc se léčí pomocí antibiotik.

Naopak očkování proti spalničkám zabírá mnohem více. I přesto se ale v Evropě v posledních letech objevilo několik epidemií.

Lokální se vyskytla loni také v Ústí nad Labem. Jeden člověk tu nakazil více než 200 lidí. Nezabránil tomu ani fakt, že proti spalničkám se v Česku očkuje plošně. „V současné době to vypadá, že očkování není celoživotní. Je to však individuální,“ uvedla Radomíra Limberková z Národní referenční laboratoře pro zarděnky, spalničky a parotitidu Státního zdravotního ústavu.

Během spalniček pacienty trápí vysoké teploty, vyléčí se obvykle během několika dní, a to bez následků. U někoho ale vyvolají zánět mozku, což způsobí vážné komplikace.

Případů TBC ubývá, plošné očkování zrušili

Pozitivní zprávou je, že počet nakažených tuberkulózou rok od roku klesá. Loni zaznamenali lékaři v Česku 512 případů, před devíti lety jich bylo přibližně tisíc.

V roce 2010 se dokonce proti TBC přestalo kvůli vedlejším účinkům plošně očkovat. „Očkování zabrání onemocnění u 40 až 80 procent lidí, a to jen po omezenou dobu,“ sdělil Jiří Wallenfels z Národní jednotky dohledu nad TBC, která sídlí v Nemocnici Na Bulovce.

Strach z epidemií se šíří spolu s tím, jak do Česka přicházejí uprchlíci, kde jsou tyto infekční choroby běžné. Přesto podle odborníků žádné nebezpečí neznamenají. Proočkováno je tu 95 procent občanů.

kabaret ( 26. listopadu 2016 12:56 )

Nejhorší je, že za této celkem nebezpečné situace existují blbky, které odmítají nechat svoje "mimísky" očkovat... údajně proto, že očkování způsobuje u dětí autismus a hyperaktivitu... Autistické a hyperaktivní děti přitom existovaly i v dobách, kdy lidi vůbec o nějakém očkování neměli šajnu...jen se tomu říkalo jinak. Především se nikdo takovými potomky nechlubil!

mandat ( 19. září 2015 17:12 )

Diky utecencum se dostaneme do stredoveku, maji,tuberu,nestovice, svrab,blechy,syfilis,parazity vseho druhu,pohlavni choroby,blechy ,vsi a ted se objevila i Lepra.Mame se na co tesit.

y1xcvbnm ( 19. září 2015 16:36 )

však ona se tuberkoloza vrátí a s ní i jiné nemoci

308win ( 19. září 2015 14:06 )

 Na všechny nemoci je tu jeden lék doktor Martens je vyřeší hned, a ted vážně, nepouštět do naší Evropy lid z infekčních oblastí a pokud ano tak až po absolvování přísné karantény a né to co předvádí rádoby špičky EU

mirkli ( 19. září 2015 13:20 )

Žádné nebezpeční nehrozí říkají odborníci! To už tady bylo, žádná uprchlická krize nehrozí říkali odborníci! A výsledek? Evropská unie je v p.del.!

Zobrazit celou diskusi