Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontroly sběren kovů: Každá druhá porušila zákon, dostaly pokuty za 3,5 milionu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
11. září 2015
08:53

103 z 201 – to je výsledek kontrolní akce Bleu 24 zaměřené na sběrny kovů. Každá druhá podle ní porušila zákon v oblasti odpadového hospodářství. Inspektoři rozdali 93 pokut, které dosahují sumy 3,5 milionu korun. Nejčastěji se hřešilo při dodržování evidenční povinnosti a nebo při dodržování provozního řádu.

Společná akce České inspekce životního prostředí a Policie ČR přinesla své ovoce. Malá kobra, jak ji pracovně nazvali, opět potvrdila, že výkup kovů je potřeba regulovat, dostatečně a často kontrolovat a upřesnit legislativu tak, aby obsahovala přísnější požadavky na provozovny a mnohem tvrdší postihy za jejich porušování.

Pokuty za téměř 3,5 milionu korun

Inspektoři při ní rozdali celkem 932 pokut v celkové výši téměř 3,5 milionu korun. Právní moci prozatím nabylo 52 z nich v hodnotě 1 029 000 korun. Nejčastějším prohřeškem bylo nedodržování evidenčních povinností. Ve 45 případech inspektoři dokonce zjistili, že sběrny byly provozovány v rozporu s provozním řádem.

Nejvyšší pravomocnou pokutu dostala společnost keliB Financial Group, která provozuje sběrny v Plzni. Musela zaplatit 85 tisíc korun za výkup odpadů od fyzických osob.

„Šlo například o kryt uzávěru plynu, kanálovou mříž, části potrubního vedení či šoupata. Provozovatel sběrny nejprve uvedl, že předměty vykoupil od právnické osoby. Ta však společnosti KELIB předání těchto odpadů nepotvrdila,“ popsal vedoucí oddělení odpadového hospodářství ČIŽP Lukáš Kůs.

Bezhotovostní platba už jen na účet nebo složenkou

Od 1. října bude zákonem ustanoveno, že bezhotovostní platba je v takovém případě možná jen z účtu na účet nebo poštovní poukázkou. „V rámci přípravy nového odpadového zákona se pak připravují i další opatření, která povedou k omezení trestné a nekalé činnosti v této oblasti,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Výkupny tak budou muset mít kamerový systém nebo se jim omezí provozní doba. Zpřísněné bude i vydání souhlasu k provozu. Ministr vyjednal navýšení rozpočtu České inspekce životního prostředí tak, aby došlo k personálnímu posílení a kontroly mohly být častější.

tgbb. ( 11. září 2015 13:33 )

"Každá druhá porušila zákon" Nepřesné vyjádření. Správně by mělo být: Jen každá druhá se nechala chytit.

Zobrazit celou diskusi