Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejraději usínáme při otevřeném okně. A čtvrtina mužů na Adama, zjistil průzkum

Zatímco muži spí rádi nazí, ženy v noční košili. (ilustrační foto)
Zatímco muži spí rádi nazí, ženy v noční košili. (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: David Klempíř - 
4. září 2015
19:05

Většina Čechů usíná ráda při otevřeném okně, více než pětina i přes zimu. Třetina z nás nedá dopustit na klasické pyžamo, ženy preferují noční košile a každý čtvrtý muž uléhá nahý. Vyplývá to z průzkumu agentury IPSOS pro prodejní řetězec textilu.

Klasické pyžamo, pouze triko a spodní prádlo nebo vůbec nic. To jsou nejčastěji preferované noční úbory Čechů. Zatímco bezmála pětina dotazovaných spí ráda bez jakéhokoli kusu oblečení, u třetiny stále vede léty prověřený pyžamový set v podobě krátkých či dlouhých kalhot s tričkem.

Muži mají nahotu raději

Nahota přes noc je preferovanější spíše muži než ženami. Muži tvoří čtvrtinu této skupiny, žen je 12 procent. Přestože spaní bez jakéhokoli kusu oblečení doporučují také lékaři, nedá třetina Čechů stále dopustit na spánek v klasickém pyžamu.

Dalších téměř 21 procent respondentů uvádí, že nejlépe se cítí ve spodním prádle a obyčejném triku, které nejsou primárně určeny ke spaní. Pouze v tričku či jiné vrchní části oděvu usíná pouhých osm procent dotazovaných. Největší část z nich tvoří lidé od 54 do 65 let.

Třetina žen nosí noční košili

Spánek v noční košili vyznává skoro 17 procent Čechů. Výjimkou nejsou ani muži, ale v drtivé většině převažují ženy. Noční košili má v oblibě 30 procent Češek.

„Noční košile mají bohatou tradici. Začaly se používat již ve 14. století a až do 19. století byly jediným druhem nočního prádla, který oblékali muži, ženy i děti. Ztělesňují pohodlí a jsou jakýmsi kompromisem mezi klasickým pyžamem a nahotou,“ vysvětluje Zuzana Procházková ze společnosti prodávající oděvy, která si nechala výzkum zpracovat.

Čerstvý vzduch po celý rok

Spánku s otevřeným oknem dává přednost 95 procent Čechů. Tři čtvrtiny pouze tehdy, když tomu odpovídá počasí, 22 procent dotázaných tak usíná celoročně a za každého počasí.

kerloss ( 5. září 2015 00:51 )

tem nahatejm se nedivim nic jim neprekazi, my obleceni musime spat v pyzamu aby jsme si ho neprilehli

ruudazvostravy ( 4. září 2015 23:33 )

Vono je to,co se tejče přýtomnejch pánů celkem logyš.Dyš se chrní přy vodevřeným vokně na Ádu,tak vječynou přylýtne ňákej komár,udělá píchi pích a to je potom erekce jak prase a poté na mr*tku nestačý ani belýk.

Zobrazit celou diskusi