Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pobočky finančních úřadů se rušit nebudou. Starostové neustoupili

Finanční úřady se rušit nebudou
Finanční úřady se rušit nebudou  (Autor: profimedia.cz)
Autor: zšt, ČTK - 
2. září 2015
16:08

23 ohrožených poboček finančních úřadů bude fungovat stejně jako dosud, pouze s omezenou pracovní dobou. Starostové za jejich zachování dlouho bojovali, a nakonec vítězně. Služby i pro příští roky garantuje jak ministr financí Andrej Babiš (ANO), tak šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Stát chtěl zrušením úřadů ušetřit 100 milionů korun.

Mají méně než 11 zaměstnanců a jejich vytíženost je podle Finanční správy velmi malá. 23 vytipovaných poboček Finančních úřadů mělo mít od 1. ledna 2016 zavřeno natrvalo – například ta v Podbořanech nebo Nové Pace. Starostové si je ale u ministra financí „vydupali“.

Přesunou se na obecní úřady a výrazně zredukují počet svých zaměstnanců. V provozu budou jen v úřední dny, tedy v pondělí a ve středu. Zvládnout by provoz mohli pouze 2 úředníci. To je kompromis, na kterém se obě strany dohodly.

Lidé nemají pocítit změnu

„Těší nás, že jsme dospěli ke kompromisu. Občané by neměli pocítit změnu, v úředních hodinách budou obslouženi tak, jak byli zvyklí,“ řekl po dnešním jednání předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

„Stát při rušení finančních úřadů argumentuje tím, že se ruší méně využívaná pracoviště. Využívá při tom ale ‚salámovou‘ metodu – nejdřív na pracovištích omezí nabízené služby, lidé musí jezdit jinam kvůli dalšímu servisu, a pak stát argumentuje tím, že se tato pracoviště nevyužívají, a proto se mají zrušit,“ argumentoval už dříve Lukl.

Finanční správa teď bude s obcemi řešit další možné využití prostor, protože v provozu budou úřady jen v pondělí a ve středu. Jasno by mělo být do konce září.

Zrušení poboček mělo státu podle původních plánů přinést až 100 milionů korun. Podle šéfa státní kasy Andreje Babiše k úsporám nakonec povede i kompromisní řešení.

„Finanční úřady by měly být na obecních úřadech, pokud se se všemi starosty domluvíme,“ upřesňuje Babiš. Nájem by pak měla platit Finanční správa. Ministr financí také před poslanci na rozpočtovém výboru garantoval zachování všech stávajících služeb, i kdyby to znamenalo, že bude muset úřad obstarávat nakonec více lidí.

Šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček se obává především ledna a března, tedy měsíců, kdy se podávají např. daňová přiznání.

Podle návrhu ministerstva financí měly přestat od nového roku fungovat tyto „finančáky“:

Středočeský kraj: Votice, Dobříš

Jihočeský kraj: Blatná, Vodňany

Plzeňský kraj: Horažďovice, Horšovský Týn, Nepomuk

Karlovarský kraj: Aš, Kraslice

Ústecký kraj: Bílina, Podbořany

Liberecký kraj: Železný Brod

Královéhradecký kraj: Nová Paka

Pardubický kraj: Přelouč

Kraj Vysočina: Telč, Náměšť nad Oslavou, Pacov

Olomoucký kraj: Konice

Moravskoslezský kraj: Český Těšín, Bohumín, Orlová, Fulnek

Zlínský kraj: Bystřice pod Hostýnem

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi