Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šincl k regulaci odměn „pojišťovákům“: Ustoupil jsem, Babiš se musí veřejně omluvit

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. srpna 2015
07:03

Ani v návrhu ministerstva financí, ani v nové koaliční úpravě, na které se špičky vládních stran dohodly, není strop pro provize zprostředkovatelů pojištění. Proč? Je to ústupek poslance Ladislava Šincla (ČSSD) směrem k šéfovi státních financí Andreji Babišovi (ANO). Podmíněn je ale veřejnou omluvou. Blesku to prozradil sám sociálně demokratický poslanec.

Žádné zastropování provizí nebude. Dohodla se na tom koalice. Není to ale jen tak. Za ústupek chce autor návrhu Ladislav Šincl (ČSSD) veřejnou omluvu. V polovině června se kvůli svému vlastnímu návrhu na toto téma ve sněmovně dostal do sporu s ministrem financí Andrejem Babišem.

„Ten můj návrh je složen ze tří částí. Jedna část je o zamezení přetáčení životních pojistek, druhá byla ochrana spotřebitele i u rizikového pojištění. Řekl jsem, že přes to nejede vlak a že o tom třetím můžeme přemýšlet,“ řekl pro Blesk.cz Ladislav Šincl.

Koaliční rada nakonec zastropování odměn pro takzvané pojišťováky z návrhu vyřadila. „Na radě to bylo postaveno tak, že buď můj původní návrh i s provizemi protlačíme sněmovnou i s Kalouskem a proti vůli pana Babiše, nebo bude koaliční návrh, kde ustoupím z toho kousku,“ okomentoval situaci před středečním jednáním Šincl.

Omluva by byla férová, míní Šincl

Ústupek ale sociálně demokratický poslanec neudělal zadarmo. Andreji Babišovi totiž ještě nezapomněl červnový spor, a proto dál trvá na jeho omluvě. „Chci veřejnou omluvu pana Babiše. Řekl jsem kolegům, že by to bylo slušné a sportovní. Aby pan ministr uznal svoji chybu, kterou prostě několikanásobně udělal,“ trvá na svém Šincl.

Zároveň si ale uvědomuje, že jeho podmínka nemusí být reálná. Andrej Babiš se totiž v červnu rozhodně omlouvat nechtěl.

Šincl zároveň naznačuje, že pokud se Babiš neomluví, až do hlasování se může stát cokoliv. Navíc je ve hře stále jeho původní návrh, tedy i zastropování provizí.

Současný návrh ministerstva financí tak ve sněmovně bude koalice muset vrátit ze třetího do druhého čtení, kde do něj oficiálně může koalice pozměňovací návrh vložit. Pak bude zřejmě následovat zrychlené projednávání, aby se zákon stihl schválit do konce letošního roku.

Sněmovní roztržka mezi Šinclem a Babišem

V červnu si ministr s poslancem vjeli do vlasů na koaličním rozpočtovém výboru. Šincl se svěřil, že se ho právě kvůli tomuto návrhu snažil ministr Babiš zastrašovat. Údajně mu měl Babiš říct něco ve smyslu „já vím, co jste zač“ a vytáhnout složku s Šinclovým jménem.

Andrej Babiš se bránil tím, že si o Ladislavu Šinclovi zjišťoval informace pouze z veřejně dostupných zdrojů. Jméno na složce ale skutečně měl. Šincl totiž naznačoval, že Babiš nechce jeho návrh podpořit proto, že je na pojišťovací byznys napojen.

Rozpor vznikl právě kvůli takzvanému stropování provizí zprostředkovatelům pojištění.

dzery ( 29. srpna 2015 09:37 )

A ty zase bliješ všude.

joudajoudovy ( 28. srpna 2015 07:42 )

konec prazdnin nastal a korupcnik sincl opet zasahuje! jen se socani hlasite ozyvejte, aby se narod dozvedel o vasich kseftech. vox populi zmeni nazor a preference socanu klesnou. uz se tesin....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa