Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 24°C

„Skandál,“ zuří Babiš. Poslanci ČSSD hlasovali v pojišťovnictví proti ANO

Autor: val, ČTK - 
13. listopadu 2015
14:25

Jen velmi těsně v pátek poslanci neschválili vládní novelu zákona o pojišťovnictví, která měla do české legislativy zavést nové evropské směrnice. Při závěrečném hlasování chyběly tři hlasy. Poslanci nepodpořili ani jeden z návrhů na omezení provizí zprostředkovatelů, kvůli čemuž se před časem pohádal ministr financí Andrej Babiš (ANO) s poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. Babiš to považuje na skandální, Česku podle něj hrozí postih z Bruselu a chce jednat v koalici.


Pro zákon nehlasovali poslanci ČSSD a ani část lidovců. Někteří poslanci KDU-ČSL hlasovali pro zákon, podpořil ho klub ANO, většina poslanců KSČM i dva nezařazení poslanci. Čtyři poslanci vládní ČSSD hlasovali dokonce proti zákonu, zbytek se zdržel.

Neschválená předloha upravovala činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Hlavním cílem změn mělo být posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů. Vládní novela tak pátkem definitivně skončila svoji legislativní pouť. Pokud bude vláda chtít změny prosadit, bude ji muset předložit znova.

Poslanci neschválili ani jeden ze dvou pozměňovacích návrhů, které měly regulovat výplatu provizí pojišťovacích zprostředkovatelů. Právě kvůli těmto návrhům se letos v červnu rozhořel spor mezi jejich autorem Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem.

Šincl tehdy poukazoval na měnící se postoj ministerstva financí k jeho návrhu a naznačil, že za tím mohou být podnikatelské zájmy Babiše. Šéf ANO to odmítl a později zase v rámci jiného zákona prohlásil o Šinclovi, že je ovlivněný hazardní lobby. Poslanec si také stěžoval, že si na něj šéf ANO vede „složku”, když Babiš přišel na jednání s Šinclem vyzbrojen výpisky o Šinclovi opatřenými nápisem s jeho jménem.

jiri.k ( 13. listopadu 2015 20:56 )

Ty jo, šéfovi zeměkoule někdo odmítnul poslušnost? Tak to je teda škandál.

ivoadler ( 13. listopadu 2015 18:18 )

To pojišťovnictví je docela dobrý kšeft, různí ti dýleři chtějí něco urvat. Kdo hlasoval proti, hlasoval proti zájmům pojištěnců.

havran2 ( 13. listopadu 2015 16:22 )

JANKU,CO JE TI PO TÉÉM.

allahakbar. ( 13. listopadu 2015 15:30 )

Islámský stát je na útěku, hlásí Kurdové z osvobozeného Sindžáru Kurdským bojovníkům se v pátek podařilo proniknout až do centra města Sindžár. Uvedla to agentura AP s odvoláním na svědky z místa bojů. Kolem poledne prezident iráckého autonomního Kurdistánu Mahmúd Barzání oznámil osvobození města. Dalším cílem Američany podporované operace je ovládnout silnici, kterou používá Islámský stát při cestě z iráckého Mosulu do syrské Rakky. „Síly pešmergů pronikly do Sindžáru ze všech stran, aby vyčistily oblast od zbylých teroristů (IS),“ uvedla v pátek ráno Kurdská regionální bezpečnostní rada. Na místě jsou podle ní i pyrotechnici, kteří likvidují nastražené nálože. „IS je poražen a na útěku,“ dodala rada. Podařilo se podle ní zabezpečit cementárnu, silo, nemocnici a několik veřejných budov. Během prvního dne operace Kurdové ve čtvrtek ovládli oblast o rozloze 150 km čtverečních. Barzání zdůraznil, že páteční vítězství je důležité, protože se stalo symbolem boje proti nespravedlnosti páchané na kurdském lidu. Nad městem už zavlála kurdská vlajka. Američtí představitelé ale varují, že je příliš brzo vyhlašovat vítězství. Není jasné kolik města je zcela pod kontrolou pešmergů. Operace se účastnili i američtí poradci Pentagon potvrdil, že operace pešmergů, které se účastnili i jezídové, byla podporována nejen nálety, na zemi ji koordinovali američtí poradci. „Síly pešmergů to provádějí s podporou koaličních poradců. Jsou tam američtí vojáci i poradci z dalších koaličních zemí,“ řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Petr Cook.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa