Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lukáš se otrávil lékem na horečku. Zachránila ho játra jiné krevní skupiny

Autor: ČTK, kle, et - 
27. srpna 2015
11:05

Transplantací jater složenou z několika složitých zákroků zachránili v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) život Lukáši Musilovi (34). Po akutní otravě léky na horečku a bolest mu selhala játra a zbývaly mu hodiny života. Lékaři se rozhodli pro „pomocná“ játra. A muž přežil.

Otrava paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Léky na bolesti hlavy a horečky se v polovině července předávkoval i Lukáš Musil. Bolesti hlavy a horečka ho trápily několik dní. Lékům se dosud vždy vyhýbal, trápení ale neustávalo, proto si vzal několik druhů léků se stejnou účinnou látkou. Nevěděl o tom, název byl pokaždé jiný.

Manželce řekli, že zemře

Ohromnou bezmoc a beznaděj popsala Lenka, Lukášova manželka. „Manžel byl ve vážném stavu. Selhala mu játra, lékaři chtěli vědět, kolik prášků snědl. Já to nevěděla,“ popsala dramatické chvíle Lenka. „Říkali mi, že ho transportovali do IKEM, ale nevědí, jestli přežije transport. V IKEM pak řekli, že mu zbývá jen několik hodin a vhodná játra nejsou, takže umře. Naštěstí se to vše podařilo.“

„Domů se nejvíc těším na své dva syny a na postel,“ dodal Lukáš.

Lékaři nevěřili, že přežije

Když se mužův stav zhoršil natolik, že začal zvracet krev, lékaři jej uvedli do umělého spánku a vrtulníkem přepravili do IKEM. V to době, kdy už ale lékaři nevěřili, že cestu přežije.

„Pacientovi zbývaly jen poslední chvíle života. Naděje na záchranu byly sotva v jednotkách procent. Vážný stav vyžadoval rychlé rozhodnutí a odvahu provést něco, co nikdo na světě dosud neudělal,“ uvedl přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Pacient Lukáš Musil po unikátní transplantaci jater po otravě léky na horečku Pacient Lukáš Musil po unikátní transplantaci jater po otravě léky na horečku | ČTK


První nabídka jater od zemřelého dárce přišla rychle, játra ale byla malá a navíc nevhodné krevní skupiny. Pacientovi proto všili lékaři tato menší játra jako pomocná, po třech dnech při druhé operaci vše překontrolovali a upravili cévní zásobení obou jater.

Stav pacienta se začal zlepšovat, po deseti dnech přišel ale zlom a byla nutná další transplantace. Lukáš dostal konečně játra od dárce stejné krevní skupiny.

„Já si z té otravy nepamatuju nic. Jen že mi bylo zle, zvracel jsem krev, pak jsem se probudil tady v IKEM, když už jsem měl nová játra,“ řekl Lukáš Musil s tím, že nyní jeho stav vypadá tak, že možná už v úterý bude moci doprovodit svého syna do první třídy.

Otrava paracetamolem ničí játra

V IKEM patří letošní rok co do počtu transplantací jater k historicky nejúspěšnějším. K dnešnímu dni lékaři pomohli již 93 lidem, což je o 15 více než za stejné období loňského roku. Otrava paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání. Loni lékaři IKEM jako první v ČR provedli u jiného muže s akutním selháním jater po předávkování tímto lékem operaci, při níž mu odstranili polovinu jater a místo ní transplantovali lalok jater zemřelého dárce.

V Česku je sedm transplantačních center, játra transplantují jen dvě, vedle IKEM brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Obě pracoviště loni provedla 169 transplantací jater, letos do konce července 104. Pravidelný program transplantace jater zahájil IKEM v roce 1995.

ninga ( 27. srpna 2015 16:31 )

ujišťuji tě, že nejde jen o tohle samo domo dávkování. moje máma byla během hospitalizace téměř otrávena infúzemi, které obsahovaly paracetamol, a její spolupacientku převezli po těchto infúzích na JIP kvůli selhání jater

otylie.z.bolivie ( 27. srpna 2015 14:02 )

Doktoři jsou machři. Byl to velký risk, ale smekám svůj pomyslný klobouk, že do toho šli. Některých stačí 8 tabletech a jede dolu jak po skluzavce. Další, který se naučí číst co v těch tabletách vlastně je.

yarda ( 27. srpna 2015 13:50 )

Když se zaváděly regulační poplatky ve zdravotnictví, pravičáci halasili, že není nutné s každou prkotinou otravovat doktory, ale stačí polknout Paralen.

dyskrymynaclja ( 27. srpna 2015 13:17 )

Paralének je dobrý,jen ho nesmí sežrat najednou dvě balení a zapít chlastem

levandulova ( 27. srpna 2015 13:14 )

 Snad po lécích ne?

Zobrazit celou diskusi