Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Stát Hance a Tonče návrat ze zajetí neulehčil: Dluhy za 2 roky v Pákistánu

Autor: Etienne Blaha - 
20. srpna 2015
11:03

Dva roky nejistoty a strachu v zajetí kdesi v horách Pákistánu. Hanka (27) a Tonča (27) prosily o život, čekaly na smrt. Pak přišlo osvobození a v březnu návrat domů. Jejich nepřítomnost v Česku má ale i jiný rozměr: Účet za pojistné za dva roky ve výši 27 834 korun!

Za všechno může díra v zákoně. Ten nepočítá s extrémními situacemi podobnými té, že by někdo z českých občanů mohl být v zahraničí unesen a strávit v zajetí klidně i několik let.

V tomto čase se mu tak počítá nezaplacené zdravotní pojištění, případně i sociální. A je jedno, u které pojišťovny by ženy byly nahlášené, platit se za celé období musí. „Zákon totiž nařizuje zdravotním pojišťovnám dlužné pojistné za všech okolností vymáhat,“ popsal mluvčí VZP Ondřej Tichý.

Podle toho by Hanka a Tonča jako osoby bez zdanitelných příjmů platily za dva roky 27 834 Kč! Pokud už to někdo za ně nezaplatil, byla by to pro ženy asi hodně překvapující zpráva. Pojišťovny navíc kvůli zákonu nemohou platbu odpustit, mají ale naštěstí možnost platbu zmírnit. „Je možné najít individuální a maximálně vstřícné řešení jako například dlouhý splátkový kalendář,“ komentoval to v obecné rovině Tichý.

Trochu jiná situace by byla, pokud by Hanka s Tončou před únosem studovaly. Pojistné by za ně platil stát. Pokud by je ale škola mezitím vyloučila, šlo by znovu o placení dlužného zdravotního pojištění (ne sociálního).

mission ( 26. srpna 2015 07:20 )

Že si mají doplatit zdravotní pojištění, to je správné a senzaci bych z toho nedělal. Stát už za ty dvě kravky zaplatil dost, tedy my všichni jsme se na ně v daních složili. V jedné z diskusí k těm dvěma blbkám nějaký „Rasmussen“ říká, že „ČR pro osvobození těch dvou dívek nezvládla nic udělat, že všechno za nás udělala turecká humanitární organizace, které jsme ani oficiálně nepoděkovali“. To nemá pravdu. Premiér ČR veřejně poděkoval organizaci IHH. A já se ptám: „Na jakém seznamu figuruje ta organizace, která zprostředkovala propuštění těch dvou šílenkyň?“ V Českém rozhlasu řekla Gita Zbavitelová: „Turecká IHH, která zachránila Češky z Pákistánu, aktivně podporuje terorismus. Tato nadace humanitární pomoci se nachází na vládním seznamu teroristických organizací v Izraeli, Nizozemsku a Německu a návrhy na její zařazení se objevily i v Evropské unii a Spojených státech“. A já coby daňový poplatník se ptám: Pokud jsme zaplatili za ty dvě husičky výkupné, tak jakou provizi z toho mělo hnutí IHH? Nebo to organizace IHH udělala fakt zadarmo? Pokud ano, pak jsme jí tedy měli opravdu poděkovat, jak upomíná „Rasmussen“. Ale pokud jsme „nepoděkovali“, tak se za dvě dočista vylízané blbky výkupné asi platilo, to se však my daňoví poplatníci nikdy nedozvíme.

rastasan ( 21. srpna 2015 05:57 )

Vy máte do člověka daleko. Je mi vás líto. Nedonutíte mě abych vás urazil.Nejde to.

danyka ( 20. srpna 2015 22:36 )

co píšete, může ovšem platit na každého, kdo svou vinou spadne ze skály - horolezec, parašutista špatně skočí padákem, machr skočí do neznámé vody a zůstane na vozíku, atd. atd. co si kdo způsobí sám svou hloupostí, těch je!!!

dzambulka007 ( 20. srpna 2015 21:17 )

Prostě jsi prolhaný hňup.

rastasan ( 20. srpna 2015 20:26 )

A já vám nějak nadávám? To vy používáte sprosté výrazy.Já řekl svůj názor za který mě urážíte. To nedělejte. Podle vás je slušnost urážet lidi?

Zobrazit celou diskusi