Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unesené Češky po návratu: Hanka žije podle islámu! Tonča pomáhá dětem

Autor: ljš - 
15. srpna 2015
12:41

Už pět měsíců si Hanka a Tonča užívají domova. Každá ale snáší návrat do reality jinak. Zatímco blonďatá Antonie se úspěšně vrátila k předchozímu životu a pracuje s dětmi, Hanka žije podle víry, kterou přijala v zajetí.

Jak si Češky, které strávily dva roky v zajetí, vedou po návratu ke svým rodinám, se podařilo zmapovat reportérům deníku Mladá fronta Dnes. Z jejich zjištění je patrné, že se role unesených Češek zcela obrátily.

Zatímco po propuštění bylo zřejmé, že Tonča vše snášela mnohem hůře, byla pohublá a ve tváři měla strhaný a ustrašený výraz, Hanka vypadala o poznání zdravěji a vyrovnaněji, po návratu je vše jinak.

Tonča se vrátila k předchozímu životu, sportuje a  pracuje se znevýhodněnými dětmi v organizaci Pět P. Hanka ale svůj život od základu změnila. "Podle několika lidí, kteří s ní byli v osobním kontaktu po návratu, dál žije podle víry, kterou přijala ve svém zajetí, a chodí zahalena v hidžábu – šátku, kterým si zakrývá vlasy," píše deník.

Podle odborníků se jí právě díky přijetí víry jejích únosců žilo v zajetí mnohem lépe než její kamarádce Antonii. "Jsme si jistí, že to nebylo tak, že by jedné dívce dávali jídlo a druhé ne. Myslíme si, že Antonie se prostě rozhodla držet hladovku,“ uvádí zdroj deníku.