Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hanka a Tonča doma: Nepředstavili se nám, celou dobu nás drželi v jedné místnosti

Autor: dce - 
28. března 2015
13:14

Antonie Chrástecká (27) a Hana Humpálová (27) jsou dvě jména, která dnes už stroprocentně zná celá Česká republika. Jde o dvě Češky, které po dvou letech v zajetí teroristé konečně propustili. Ovšem ze zážitků, které dívky popsaly, běhá mráz po zádech.

Absolutně šílené podmínky, které dívky popsaly, by si nikdo nepřál zažít. Dva roky strávily v blíže nespecifikované oblasti někde v Afghánistánu nebo Pákistánu. Když Hanka v rozhovoru, které daly před odletem do Česka, řekla, že poprvé po dvou letech viděla slunce a lidské úsměvy, málokomu došlo, co to znamená.

Video Dva roky v zajetí! Co řekly unesené Češky a co jim vzkazují jejich známí!? - David Vaníček, Zbyněk Schnapka, Petr Soukup
Video se připravuje ...

"Čekala jsem na propuštění dva roky. Dva roky v jedné místnosti," prohlásila Tonča. Dívky strávily odděleně celé dva roky v nehostinném prostředí Blízkého východu zavřené v jedné místnosti - bez slunečního světla nebo vůbec vědomí, jak to venku vypadá či zda je ta druhá živá.

A co hůř, dívky vlastně ani nevěděly, proč byly uneseny. "Byly jsme v autobuse, když ho nějací muži zastavili a přikázali nám, abychom šly s nimi. Nařídili nám, abychom jim daly naše pasy a všechny naše věci. Ve skutečnosti o nich pořád nic nevíme. Nepředstavili se nám, neznáme ani jméno té skupiny, nic nevíme, nic nám nevysvětlili," uvedla Hanka. Dívky podle všeho nic neprovedly ani nijak neporušily muslimské zvyky.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

"Ptaly jsme se proč my, proč zrovna tahle situace, proč tohle místo, proč tak dlouho... je to tolik otázek a vy můžete jen přemýšlet nad možnými odpověďmi," dodala. Dodnes není přesně jasné, kdo dívky unesl - předpokládá se, že šlo o skupinu teroristů napojenou na al-Káidu. 

O tom, že dívky byly ve stadiu absolutní neinformovanosti, svědčí i fakt, že nevěděly, že je únosci pouští na svobodu. "Ze začátku jsme ani nevěděly, že jdeme domů," vyprávěla Hanka. "A když jsme dorazily sem (do centra IHH, pozn. red.), cítila jsem se... ani nevím, jak to popsat... bylo to takové... jako kdybyste uviděli úplně nový svět a nový život, a doufáte, že konečně budete moci začít žít jinak."

tacoo ( 30. března 2015 02:28 )

co kecáš, pokud se něčím natírají, tak výhradně zesvětlují, tak se těch lhářek nezastávej

tacoo ( 30. března 2015 02:17 )

Přesně tak, videa, kde fouká vítr, ty určitě natočili v místnosti. Prsotě se jim dá věřit.

marais ( 29. března 2015 10:40 )

je divné.. pořád byly zavřené, nikam nesměly, neviděly slunce ...a ty videa s nimi se vzaly kde?

pelagie ( 29. března 2015 08:48 )

Nad článkem může člověk jenom kroutit hlavou ," oni se jim nepředstavili " je to možné napsat takovou kravinu ?? No jistě při únosu se jim budou představovat a to jednotlivě!!! To zase bude bludných dohadů, co a jak .. jedno vím určitě, prožít to co ony bych rozhodně nechtěla , nejen to, že byly drženy v hrozných podmínkách, ale mnusely určitě sloužit těm neandrtálcům jako sexuální otrokyně...

mak ( 28. března 2015 22:32 )

ta baculatá vypadá líp než když odjížděla, nevím

Zobrazit celou diskusi