Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko dusí kvůli vedrům smog. Zlepšení má přijít s ochlazením

Za smog může přízemní ozon.
Za smog může přízemní ozon.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, ula - 
14. srpna 2015
17:07

Kvůli vysoké koncentraci ozonu platí výstraha téměř v celé České republice. V řadě krajů platí varování několik dní, dneska přibyly další regiony, dobře se dýchá pouze v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci ozonu vyhlásil Český hydrometeorologický ústav a platí už téměř v celé České republice. Dnes byla vyhlášena v Karlovarském a Jihočeském kraji, v řadě dalších krajů platí již několik dní. Smog se zatím vyhýbá Královéhradeckému a Pardubickému kraji.

Za smog může přízemní ozon

Kvůli vysokým teplotám a slunečnímu záření je vyšší koncentrace takzvaného přízemního ozonu v ovzduší.  Na některých stanicích v Karlovarském kraji překročily informativní prahové hodnoty u troposférického ozonu 180 mikrogramů na krychlový metr. I když zítra by mělo přijít ochlazení, smogová situace bude podle meteorologů platit i v sobotu. 

Co může způsobit přízemní ozon?

  • Podráždění dýchacích cest
  • Podráždění očí
  • Bolesti hlavy
  • Zvyšuje riziko astmatického záchvatu

Nejvíce jsou ohroženi lidé s chronickými dýchacími obtížemi, starší lidé a děti. Tito lidé by se měli vyhnout fyzické zátěži venku, zvláště v odpoledních hodinách. „U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení,“ sdělili meteorologové.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi