Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lidé na Teplicku zuří: Arabové jim u chatek staví hotely

Autor: Matěj Smlsal - 
28. července 2015
05:00

Řada pozemků i budov na Teplicku už patří Arabům. Skupují je proto, aby arabští návštěvníci teplických lázní mohli bydlet v přírodě a ne přímo ve městě. Obyvatelé těchto vesnic jsou z toho ale rozladění. Nicméně bez Čechů by se asi Arabové k pozemkům dostali jen těžko – to by ovšem láska k sousedům musela být silnější než láska k penězům. Arabové jsou totiž ochotni za pozemky zaplatit mnohonásobek původní ceny. Místní je tak prodávají s radostí.

Typickým příkladem obce, kde Arabové koupili už několik domů i pozemků, jsou Srbice. „Nejdřív to tu vše patřilo Čechům, ale ti to prodali Arabům. Abych pravdu řekla, mně na Arabech nevadí nic. Ale bojíme se, aby se jednou proti nám nevzbouřili a něco nám neprovedli,“ říká nešťastně Růžena Veselá, která bydlí ve vznikajícím satelitním městečku. A její názor sdílejí i další obyvatelé.

Důvod, proč Češi pozemky nebo stavby prodávají, je jasný: lákají je peníze. „Tady se prodával metr čtvereční pozemku v původní fázi za 100 až 250 korun. A v současné době jsou jim Arabové schopni dát třeba 1000 korun. Takže zatímco jedni si stěžují, druzí jim vše vesele prodávají,“ prozradil Blesk.cz starosta Srbic Milan Zyka (nezávislí).

Podle něj lidé na úřadě protestovali zatím jen proti tomu, že Arabové staví budovy příliš vysoké. S tím ale obec nic nenadělá, protože její územní plán výšku nijak neomezuje. Mezi rodinnými domky a chatkami tak najednou rostou patrové hotely. 

Až stavby vzniknou, budou do nich jezdit lázeňští hosté. Ti údajně nechtějí bydlet v Teplicích, ale v přírodě a pospolu. „Skupují to tu lidé z Kuvajtu a Saúdské Arábie právě pro návštěvníky lázní. Nadšení z toho nejsme, ale nemyslím si, že zrovna od této kategorie arabských občanů by hrozilo nějaké nebezpečí než to, že v noci dělají nepořádek,“ prozradil.

Už teď jezdí Arabové do Srbic na kontroly, jak se stavbám daří. Přibližně čtyři žijí v obci trvale. 

Občas tu projedou v autech. Člověk z nich má strach, když vidíte v televizi, co se děje. Máme malé dítě, nevíte, co je napadne. Nelíbí se nám i to, že jsou nepořádní,“ říkají Andrej a Alena, kteří mají v Srbicích chatu. „Bojím se, aby se Arabové k dětem nechovali nevybíravě,“ přitakává místní obyvatel Dominik.

Video Lidé na Teplicku zuří: Arabové jim u chatek staví hotely - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lidé se snaží prodat i novostavby 

Kromě Srbic skupují Arabové pozemky i domy také v okolních obcích – Modlanech, Kvítkově či Drahkově. Na řadě plotů teď visí nápis „Na prodej“. „Lidé využívají situace. Postavili dům třeba za tři miliony, za šest ho prodají a za tři si postaví jinde,“ tvrdí starosta Zyka.

Zatímco v Srbicích už několik Arabů bydlí, v okolních obcích ještě ne. „Jen koupili pozemky. Zatím s nimi nikdo nepřišel do styku. Nějaká výstavba probíhá snad jen v Drahkově,“ řekl Pavel Rajčan (nezávislí), zastupitel Modlan, pod které spadá i Kvítkov či Drahkov.

Právě v Drahkově ale stavěl kuvajtský obchodník dokonce načerno, jeho pozemek totiž leží v bezpečnostním pásmu vysokotlakého plynovodu. Nakonec se mu však podařilo stavební povolení dodatečně získat díky tomu, že plynovod na své náklady přeloží.

Video Jsou na pěst, říká o Arabech Tepličanka. Jsou slušní, namítá jiná. - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině