Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lidé demonstrovali za uprchlíky, chystají se ale i další akce proti imigrantům

Lidé demonstrovali v centru Prahy na pomoc uprchlíkům
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. července 2015
16:03

V dolní části Václavského náměstí v centru Prahy se dnes po 14:00 sešla asi stovka lidí, aby na shromáždění vyjádřili solidaritu s uprchlíky a demonstrovali proti šíření nenávisti. V podvečer se chystají ještě další dvě akce, které budou pro změnu zaměřené proti migrantům.

V dolní části Václavského náměstí v centru Prahy se dnes po 14:00 sešla asi stovka lidí, aby na shromáždění vyjádřili solidaritu s uprchlíky a demonstrovali proti šíření nenávisti. „Cílem je vyjádřit solidaritu s uprchlíky a postavit se xenofobním náladám, které teď v České republice jsou,“ řekla ČTK svolavatelka akce Romana Červenková. Dnes odpoledne se mají na Václavském náměstí uskutečnit jiné dvě akce, které jsou ale namířeny proti uprchlíkům.


„Je to hlavně reakce na 1. červenec, kdy se tady objevily šibenice, a nebylo to nakonec shledáno ani jako trestný čin,“ uvedla Červenková. Měla na mysli demonstraci proti migraci, na níž se objevily makety šibenic. Policie proti nim nezasáhla a posléze dospěla k závěru, že tím nepochybila.
Pořadatelé dnešní akce na podporu uprchlíků na sobě měli žlutozelené reflexní vesty s namalovanými sluníčky a rozdávali odznaky s anglickými nápisy Uprchlíci vítejte. Účastníci nesli cedule s nápisy „Nenávist v ČR nechceme“, „Praotec Čech byl taky imigrant“ nebo „Zakažte války, ne lidi.“ Byly vidět i české vlajky nebo vlajka EU.


Červenková ve svém projevu ke shromážděným zdůraznila, že uprchlíci jsou lidské bytosti, které potřebují pomoc. „Měli bychom aspoň trochu snížit ze svého pohodlí a pomoci. Jenom tak na sebe můžeme být hrdí. Nehledě na to, že počet 1500 pro Čechy vůbec nic neznamená,“ dodala. Vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400.
Dnes odpoledne a vpodvečer se na Václavském náměstí mají uskutečnit další dvě akce, které jsou ale namířeny proti migrantům.

mandat ( 19. července 2015 21:27 )

Co to je za blbost ? Jaky chudaci ??????????? staci se podivat na videa, co delaji uprchlici v Italii a ve Francii.To nejsou zadny chudaci,to je zmanipulovana sebranka, co ma za ukol sirit islam v Evrope.Skoncime jako Indiani v Americe.Evropani take prisli jako mensina a jak to dopadlo ?Kde jsou Indiani dneska ??????????? Nepodcenujte tuhle bandu.Jestli muslim hleda azyl,tak at jde do arabskeho sveta.Tam je dost mista i financi.Nemusi se ucit jiny jazyk, vsichni tam mluvi arabsky a maji i stejne nabozenstvi.Proc se ma o ne starat Evropa ? z jakeho duvodu ???????????????? Nemame s nima nic spolecneho.Navic se jen mnozi, nemakaji a netoleruji jine kultury ani jine nabozenstvi. Pryc s nima.Proc si je nevezme Oman, Saudska arabie nebo Kuvajt ????????????? Ty moc dobre vedi, ze je to jen sebranka povalecu a flakacu bez vzdelani a kultury.Proc je nevratite zpet.???????????????? Z ceho je hodlate zivit ?????? Pocitejte s tim, ze jejich rodiny jsou prumerne 100 clene.

naidka ( 18. července 2015 18:39 )

Buban, to je určitě nějaká habaďůra na lidi. Kdo normální může demonstrovat za to, aby tady byli další čmoudi. Podle mě jsou to podplacení provokatéři, něco jak s těmi červenými kartami.

buban ( 18. července 2015 18:28 )

Nechápu, proč demonstrují pro přijetí těch nešťastníků. Ať si je radši nastěhují k sobě domů-pokud možno na samotu u lesa.

demiro ( 18. července 2015 16:56 )

 Červenková konvertovala k Islámu a tudíž to je prachobycejna česká stetka.

Zobrazit celou diskusi