Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecku hrozí bankrot! Připravuje se na to Velká Británie i Irsko

Řecko se pod tíhou eurodluhů potápí.
Řecko se pod tíhou eurodluhů potápí.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
17. června 2015
20:56

Zadlužené Řecko se den před jednáním ministrů financí zemí eurozóny nijak nepřiblížilo klíčové dohodě s věřiteli, která by zemi zajistila další peníze ze záchranného balíčku. Řecká centrální banka vůbec poprvé varovala, že bez dohody hrozí zemi platební neschopnost a odchod z eurozóny.

Řecký ministr financí Janis Varufakis považuje za nepravděpodobné, že na jednání dojde k dohodě. Řecko a jeho mezinárodní věřitelé podle něj potřebují uzavřít dohodu na úrovni hlav států a předsedů vlád.

Podle místopředsedy Evropské komise pro euro Dombrovskise sice pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli existují technické a odborné předpoklady, ne však politická vůle v Aténách. Řecká vláda by podle něho měla přestat říkat, co nechce udělat, ale říci, co učinit chce. Nejmenovaný unijní činitel, podrobně obeznámený s vývojem jednání okolo řecké krize, dnes prohlásil, že "míč je jednoznačně na řecké straně hřiště" a že příslušná bruselská pracovní skupina je připravena se k jednáním sejít okamžitě poté, co Atény přijdou se svými návrhy.

Premiér Tsipras dnes pouze prohlásil, že jeho vláda chce "čestné" řešení. Pokud jej však nepůjde nalézt, "katastrofické" požadavky věřitelů prý odmítne.

Řecká centrální banka vůbec poprvé varovala, že bez dohody o další finanční pomoci by nejen mohla nastat platební neschopnost země a její odchod z eurozóny, ale i z celé Evropské unie. Řecku podle ní hrozí nový zápas s hospodářskou recesí. Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta a centrální bankéři odhadují, že tempo poklesu ve druhém čtvrtletí ještě zrychlí. Z šestileté recese se řecká ekonomika vymanila teprve začátkem loňského roku.

Stále více předních politiků zastává názor, že dohodu Atén s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí o podmínkách, za nichž Řecko může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu, se během zbývajících dvou týdnů nepodaří uzavřít. Program byl v únoru prodloužen do konce tohoto měsíce, uvolnění peněz i po dohodě s věřiteli musí potvrdit právě ministři financí eurozóny a také parlamenty v některých zemích.

Vlády Británie a Irska podle médií už připravují krizové plány pro případ bankrotu Řecka nebo jeho odchodu z eurozóny.

Sílící protiřecké nálady v zemích eurozóny dokumentuje dnes zveřejněný průzkum, podle kterého si většina Němců přeje, aby Řecko přestalo používat euro. Poprvé od začátku roku také v Německu převažuje počet lidí, kteří se domnívají, že se Atény budou muset společné evropské měny vzdát.

Do Atén se opřel i slovenský ministr financí Peter Kažimír, který kritizoval řecké politiky za jejich přístup k jednání. Dohodu na čtvrteční lucemburské schůzce ministrů financí eurozóny Kažimír neočekává. "Slovní útoky představitelů řecké vlády nemají obdoby. Jsou to slovní útoky na věřitele jako celek. Je třeba jasně pojmenovat, že když kritizujeme Řecko, nekritizujeme řecký lid, ale máme vážné výhrady ke způsobu práce nové řecké vlády," řekl Kažimír novinářům.

V řeckých městech dnes večer demonstrovaly tisíce lidí na podporu vlády a proti dalším úsporným ekonomickým opatřením.

tubka.jentak.jen. ( 18. června 2015 10:51 )

hodně to ty tady ale už nebudeš, zm.rde

tgbg ( 18. června 2015 10:02 )

Další smutná bilance komunistických likvidátorů státních hospodářství. Tentokrát řečtí socbolševici zruinovali Řecko. Kolik států ještě komouši zlikvidují, než budou postaveni na úroveň fašistů????

datelobecny ( 17. června 2015 23:09 )

Dnešní rok je oravdu zlomový. Shengen a eurozóna se otřásají v základech. Jeětě v Bruselu by mohlo být hodně silné zemětřesení, které by to tam srovnalo se zemí.

gogo ( 17. června 2015 22:27 )

Hlavní problém momentálně je, že Řekové dnes žijí převážně z nadstandardních důchodů seniorů. Kteří z něho živí celé rodiny. A právě EU chce nyní na Řecku, aby tyto důchody snížilo. Což je za daných okolností nemožné.

Zobrazit celou diskusi