Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželství více prospívá mužům než ženám! Svoboda má na muže špatný vliv, tvrdí vědci

Manželství více prospívá mužům než ženám, zjistili vědci.
Manželství více prospívá mužům než ženám, zjistili vědci.  (Autor: shutterstock)
Autor: ČTK - 
13. června 2015
09:31

Manželství bylo dlouho považováno za svazek, který má pozitivní vliv na zdraví zúčastněných – s tím, že manželské páry mnohem častěji žijí déle a mají méně emocionálních problémů než lidé svobodní. Nová studie ale ukázala, že ženám manželství tolik neprospívá.

Britští vědci totiž zjistili, že u svobodných mužů má „svoboda“ neblahý vliv na jejich zdraví, zatímco svobodné ženy podobnými negativními dopady netrpí, uvedl deník The Daily Telegraph.

U žen středního věku, které se nikdy nevdaly, existovala stejná pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu – kombinace cukrovky, vysokého krevního tlaku a obezity – jako u žen vdaných, odhalila studie provedená experty z prestižní londýnské vysoké školy University College London (UCL), Londýnské ekonomické školy (LSE) a Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

A i když existovalo u těchto svobodných žen zvýšené riziko problémů s dýchacím ústrojím, bylo mnohem nižší než riziko těchto chorob u svobodných mužů. A podobné to bylo i v případě srdečních problémů.

„Neprovdat se či nežít ve společné domácnosti je pro ženy mnohem méně škodlivé než pro muže,“ uvedl George Ploubidis z UCL.

Průzkum rovněž ukázal, že rozvod nemá škodlivý dopad na budoucí zdraví mužů i žen v případě, že si najdou dalšího partnera. „Množství studií zjistilo, že ženatí a vdaní lidé jsou na tom zdravotně lépe než svobodní,“ doplnil Ploubidis.

„Náš výzkum nicméně ukázal, že lidé, kteří zažili odloučení, rozvod a nový sňatek, mají ve středním věku podobný zdravotní stav jako lidé, kteří jsou ženatí a vdané,“ dodal. Předchozí studie rovněž odhalily, že zdraví se u mužů po rozvodu zhoršuje. V dlouhodobém horizontu se ale vše vrací do normálu a jejich zdravotní stav je stejný jako před rozvodem, uvedli nyní vědci. Pro svou studii analyzovali informace o více než 10.000 lidech narozených v Anglii, Skotsku a Walesu ve stejný týden na jaře 1958.

tymitaky ( 13. června 2015 12:06 )

Svědčí to o tom, že chlap stojí za hovno.

jana999 ( 13. června 2015 09:43 )

ženským naopak v pozdějším věku samota svědčí, nepřizpůbějí se už partnerům a můžou zdravě jíst. Což s partnerem nejde, který pořád vyžaduje svíčkovou a knedlíky, taky svobodní chlapy víc tráví čas v hospodě s kamarády, protože se samy doma nudí a určitě tam nejsou na sucho, zatímco osamělé ženy naopak začínají sportovat a hledají si koníčky, kde by se vyžily.

Zobrazit celou diskusi