Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

KOMENTÁŘ: Kauza Růžička jen ukazuje ekonomickou nereálnost českého hokeje

Petr Holec o českém hokeji
Petr Holec o českém hokeji  (Autor: Archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
10. června 2015
15:12

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička rezignoval kvůli podezření, že bral od rodičů statisícové úplatky za to, že jejich dětem zařídí lepší hráčské angažmá. Růžička to odmítá s tím, že šlo o sponzorské dary. Šéf hokejového svazu Tomáš Král pro změnu odmítá, že se případ Růžičky plošně týká celého hokeje. „Zdůrazňuji, že došlo k situaci ve zcela konkrétním klubu a týká se konkrétního trenéra,“ řekl Král.

Pravda je, že celá kauza plošně souvisí s tím, že se český profesionální hokej zcela odpoutal od české ekonomické reality. Žádný extraligový profesionální hokejový klub nevydělá ani korunu, všechny musí někdo štědře sponzorovat a vydělat nejdřív velké peníze jinde. Často podporují kluby města a část peněz dostávají i od svazu za reklamu, v megarozpočtech jde však spíš o drobné.

Navíc hokejové vstupné musí být relativně nízké, protože i když jde svým způsobem o národní sport a třeba Jaromír Jágr, dnes jen Bůh, se určitě jednou stane i prezidentem, zůstává hokej sportem spíš nízkopříjmového publika. Na rozdíl od zahraničí naše kluby moc nevydělají ani na prodeji týmového oblečení a dalších fanouškovských doplňků. Přitom hráči i trenéři pobírají velmi nečeské platy; i v prvoligovém týmu stojí trenér několik set tisíc korun měsíčně. Přitom se na plody jeho práce občas nedá koukat.

Kluby si proto musí k financování pomáhat různými způsoby a jedním z nich jsou pochopitelně i děti. Některé kluby do nich investují velké peníze (rodiče dnes malý hokejista stojí okolo 50 000 korun ročně plus víkendy kvůli zápasům) a chtějí je pak logicky zpeněžit při jejich přestupech. To samozřejmě nijak neomlouvá, pokud by trenéři inkasovali od rodičů černé peníze, i kdyby je pak rozpouštěli v klubu a dotovali z nich ostatní.

Každopádně ale kauza ukazuje, že je český hokej ekonomicky vážně nemocný. A vlastně je i dobře, že se kauza týká Růžičky, národní hokejové ikony. Jeho jméno může hokeji určitě pomoct spíš než jméno někoho neznámého, jehož kauza by nikoho nezajímala.        

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi