Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zemřel "pan kapitalista" Petr Otava. Miliardář se neprobral z umělého spánku

Autor: dv - 
8. června 2015
14:31

Zemřel jeden z nejvýraznějších kapitalistů Česka, podnikatel Petr Otava (†65). Rád pil, hodně kouřil, píše portál motejlek.com. Otava minulý týden zkolaboval a do neděle 7. června byl v umělém spánku, v nemocnici ale zemřel.

Chuďas to nebyl, přestože byl podle Forbesu v žebříčku českých miliardářů za rok 2014 „až“ na 13. místě, operoval údajně majetkem v hodnotě 8,6 miliardy korun.

Otava byl jedním z uhlobaronů, kteří stáli před soudem kvůli údajnému tunelování ostravské důlní společnosti OKD, jejímž byl jedním ze spolumajitelů spolu s Viktorem Koláčkem a Janem Przybylou. Původně mu hrozilo osm let basy, Krajský soud v Hradci Králové nakonec nenašel dost použitelných důkazů a všechny tři muže zprostil obžaloby. Otava a Koláček pak firmu prodali v roce 2004 Zdeňku Bakalovi.

Petr Otava a Viktor Koláček na valné hromadě v roce 2000. Petr Otava a Viktor Koláček na valné hromadě v roce 2000. | ČTK

Otava byl podle všeho také otec jaksepatří. Jeho syn Petr Otava (34), obchodní ředitel OKD, nedávno zbohatl během jednoho týdne. Získal akcie New World Resources za 47,8 milionu korun, ale jejich hodnota se po týdnu vyšplhala na 56 milionů korun. Jeho roční plat je prý i s prémiemi asi 20 milionů korun. „Postavení Otavy mladšího v OKD naznačuje, že rodina má v černouhelné společnosti mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát,“ glosoval situaci novinář Miroslav Motejlek v Týdnu.

Petr Otava starší byl kdysi v OKD vlivným mužem. Jeho stopy zůstaly také ve společnostech MTX CZ, Metalimex, Al Invest Břidličná, Měď Povrly, Sardona Finance a OKK Koksovny nebo Coal Mill.

Až 8 let kriminálu hrozilo třem mužům, kteří se podíleli na privatizaci části OKD v roce 2004. Až 8 let kriminálu hrozilo třem mužům, kteří se podíleli na privatizaci části OKD v roce 2004. | archiv Blesku

Podle informací ze světa byznysu si brousil v poslední době zuby na nákup dvou dolů od OKD zpátky do svého vlastnictví... 

 

prycsvladou ( 11. června 2015 11:58 )

 o jednoho poctiveho a kristalove cisteho min pakaz zlodejska

joudajoudovy ( 8. června 2015 19:49 )

souhlas.... bohuzel, nekdo muze , jiny ne. kdyz na svem pozemku nakopnu zlatou zilu nebo naftu, stat to zabere. kdyz na svem pozemku najdu poklad, musim to statu odevzdat a muj pozemek projde archeologickym pruzkumem. a uhlobaron bakala, ten si muze zabrat i hornicke byty, ktere puvodne nebyly predmetem privatizace.

zada ( 8. června 2015 19:44 )

na všechny dojde, aspoň jedna spravedlnost

zada ( 8. června 2015 19:42 )

Rubáš kapsy nemá.... a ani pěkná vzpomínka na něj nezůstala...., nějak nám ti zbohatlíci poslední dobou kapou co? Smrtka se prostě zkorumpovat nedá... je tvůj čas tak běž.... a že jsi si nahrabal??? Tak to tady nech, tam je ti to k ničemu .

ruudazvostravy ( 8. června 2015 18:48 )

 Nó a tejť je f pořadníku ten vipasenej Žyt Rýttyg,kerej mjel smůlu,že ho sesmolyly dyš uš to Áda zabalyl.Jynáč bi sy užýval plinoví lázně f Aušwitzu.

Zobrazit celou diskusi