Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

4 drsné příběhy uprchlíků: Doma by mi za cigarety uřízli ruku, za alkohol hlavu

Autor: Pavel Schuster - 
4. června 2015
05:00

Nikdo, kromě samotných uprchlíků ze Sýrie, Libye, Eritreje a dalších zemí, si nedokáže představit, před čím tito lidé utíkají. Jakou hrůzu v jejich válkou zmítané domovině zažívali... Blesk přináší čtyři doslova mrazivé příběhy z řeckých ostrovů.

Všichni stejné podmínky nemají. Ačkoliv Blesku žádný ze zdrojů takovou informaci nepotvrdil, policisté si podle jednoho z uprchlíků ze Sýrie, který ze strachu nechtěl být jmenován, údajně berou za rychlejší vyřízení dokladů úplatky.

Uprchlík: Policie chce úplatky

„Chtějí po mně 300 eur za jeden papír. A tolik peněz já nemám. Už tu čekám 10 dní a nevím, co mám dělat,“ stěžoval si muž, který přicestoval se svým půlročním synem.

„U nás jsem kvůli válce neměl práci, kvůli tomu peníze. A není to jen ledajaká válka, je opravdová,“ řekl. Na moři při plavbě z tureckého Bodrumu strávil 7 hodin v lodi, kde bylo 50 mužů, 10 žen a 6 dětí. „A za tohle chtějí tolik peněz? Alespoň, že lidi ze Sýrie vyřizují dřív,“ povzdechl si mladý muž, který plánuje žít v Německu. „Tam mi dají práci, domov, dá se tam žít! Ve své zemi jsem hladověl."

Za alkohol uříznou i hlavu

Sýrie je symbolem utrpení, země, ze které utíká čím dál víc lidí. Za svobodou cestuje i Rakan (45), krutý život v Sýrii už nesnesl. „Tam byly samé problémy. Za to, že jste kouřili cigarety, vám mohli uříznout ruku, za pití alkoholu, ať už je to pivo, nebo whisky, by vám i podřízli krk,“ popisuje otřesné podmínky muž, který je tu sám, bez přátel, bez rodiny. Na cestu totiž tolik peněz neměli. „Už jsem tu čtyři dny, čekám na papíry a pak pojedu do Atén. Ale co pak, to netuším,“ krčil rameny muž.

Tátu neviděl půl roku

Zatímco někteří běženci na Kosu čekají víceméně nedobrovolně na vyřízení dokladů, někteří jsou zde tak trochu z vlastní vůle. Třeba Samer (34) ze Sýrie. Čekal na svého otce, se kterým ztratil kontakt před půl rokem, když se jejich cesty při úprku rozešly. „Čekám tu na tátu, už jsem tu 8 dní, možná bude právě na téhle lodi!“ říká muž ukazující na člun, který táhne pobřežní stráž. A opravdu. Šťastný Samer totiž otce uviděl a běží, aby se s ním mohl setkat na druhé straně přístavu. Mizí ve tmě...

Nejmladší uprchlík: Je mu měsíc

Běženci kromě Kosu volí i další místa. Jedním z nich je řecký ostrov Lesbos. Sem denně přijede mnohem víc imigrantů než na Kos – až 300. Bídu v jejich zemích ilustrují fotografie, na kterých jsou ženy, děti, ale i vozíčkáři. V pondělní »várce« dalších běženců bylo i malé děťátko zabalené v přepravní tašce. Stalo se zřejmě nejmladším uprchlíkem vůbec. Je mu totiž pouhý měsíc!

 

 

jiznicechy ( 5. června 2015 07:40 )

Tak já bych přece jen mezi rokem 1968 a dneškem dosti zásadní rozdíl viděl. Odtud utekla převážně inteligence - diplomy z mnohých našich vysokých škol byly v Evropě uznávány (př. ČVUT) - byli jsme stejné kultury, mnozí z nás mluvili př. německy, nevyžadovali jsme žádné speciální jídlo (jako nyní muslimové), nevnucovali jsme nikomu svoji odlišnou kulturu a náboženství, byli jsme schopni se ihned začlenit a pracovat a navíc v té době evropské státy ještě potřebovali pracovní síly, o nezaměstnanosti tehdy ještě nikdo nevěděl. To bych skutečně nesrovnával.

zelena.karkulka ( 5. června 2015 00:39 )

Centrum Vídně je tak třetina arabů...používat wc neumí..aspoň ženy ne....Strašnej bordel v každé kavárně po nich..hází papíry čistý i špinavý po zemi, v míse se snad koupou,jak je tam nacákáno..lepší tam po zahalené ženě nechodit

zelena.karkulka ( 5. června 2015 00:34 )

Takže aby se mohl nachlastat a zakouřit si,musel ,chudák,uprchnout do Evropy Kdyby si tam raděj udělali sami pořádek

anka ( 4. června 2015 17:31 )

..pripomina mi to utek Zidu z Evropy pred valkou - taky je nikdo nechtel...

mr.remy ( 4. června 2015 15:19 )

No.......zrovna od čecha je tenhle názor minimálně divnej (1938,1968). Pokud teda nejsi třeba polák, nebo ukrajinec...to bych se ti pak omluvil.

Zobrazit celou diskusi