Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Separatisté na severu Mali: Údajně zajali 19 vojáků

Autor: ČTK - 
24. května 2015
18:49

Separatističtí povstalci v severním Mali údajně zajali 19 vojáků po nedávných bojích. Podle agentury AP tak zvýšili napětí v tomto regionu po téměř měsíc trvajících násilnostech v oblasti.

„Během bojů minulý pátek jsme zajali 19 malijských vojáků. Ve stejné bitvě jsme zaznamenali jednoho zraněného na naší straně,“ oznámil mluvčí tuarežských rebelů.

Zajetí vojáků potvrdila také maliská armáda, která si ale nebyla jistá jejich přesným množstvím.

V zemi vládne navzdory západní intervenci chaos. Maliská vláda podepsala v polovině měsíce s částí povstalců v zemi, kteří se dělí na více zájmových skupin, mírovou dohodu. Další rebelové ale požadují více územní autonomie a politických svobod.

Dlouhodobá nespokojenost Tuaregů a Arabů na severu Mali vyústila v roce 2012 v ozbrojené povstání, jehož cílem bylo vytvoření nezávislého státu Azavad. Rebelům se podařilo mimo jiné kvůli vojenskému puči proti ústřední vládě obsadit téměř polovinu země.

Vzniklého chaosu ale využila k získání kontroly nad velkou částí maliského území místní odnož teroristické organizace al-Káida. Teprve zásah francouzských ozbrojených sil na počátku roku 2013 moc islamistů oslabil.

 

tgbg ( 24. května 2015 19:18 )

Rusácký šílenec Putler se stále více snaží ovládnout celý svět. Už začal vysílat dovolenkáře i do Afriky.

Zobrazit celou diskusi