Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

USA vypsaly odměnu za hlavy vůdců ISIS: Za informace o jejich úkrytu dají 488 milionů!

(ilustrační) USA vypsaly odměnu za hlavy vůdců ISIS
(ilustrační) USA vypsaly odměnu za hlavy vůdců ISIS  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. května 2015
08:59

Odměnu celkem 20 milionů dolarů (asi 488 milionů Kč) vypsaly Spojené státy za informace o místě úkrytu čtyř vysoce postavených členů radikální organizace Islámský stát (IS). S odvoláním na americké ministerstvo zahraničí o tom dnes informovala agentura DPA. 

Sedm milionů dolarů (asi 171 milionů Kč) USA vyplatí za informace o Abdaru Rahmánu Mustafovi Kadúlím, který byl členem irácké odnože teroristické organizace al-Káida a v roce 2012 se připojil k Islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL), dnešnímu IS. Pět milionů dolarů (asi 122 milionů Kč) zaplatí za zprávy o pohybu mluvčího IS abú Muhammada Adnáního a za Tarchana Tajumurazoviče Batirašviliho, který je údajně velitelem vojenských operací IS v syrských provinciích Halab, Rakka, Latákíja a Idlib. Za informace o veliteli IS, který ovládá severní Sýrii při hranici s Tureckem a navíc prý koordinuje sebevražedné atentáty, Tárika bin Tahára bin Fáliha Avního Harzího, vypsaly USA odměnu tři miliony dolarů (73 milionů Kč)

Všichni čtyři muži jsou podle amerického ministerstva zahraničí zodpovědní za systematické porušování lidských práv, včetně masových poprav, znásilňování a zabíjení dětí

USA už dříve vypsaly odměnu deset milionů dolarů (asi 244 milionů Kč) na hlavu samozvaného chalífy Islámského státu abú Bakra Bagdádího. 

Organizace IS ovládá rozsáhlé oblasti na severu Iráku a na severu a východě Sýrie. V posledních měsících se přihlásila k řadě teroristických činů spáchaných po celém světě, naposledy k nedělní střelbě na ostrahu výstavy karikatur proroka Mohameda v americkém Texasu. Zda teroristická organizace za činy, k nimž se hlásí, skutečně stojí, nebo je chce pouze propagandisticky využít, není však vždy zcela jasné.

fotrpjotr ( 6. května 2015 12:08 )

Možná by ISIS jednoho z nich vyměnila za Obamu.

maruch ( 6. května 2015 10:09 )

Zavřít Obamu a máte toho nejvyššího vůdce ISIS.

frantaklika ( 6. května 2015 10:02 )

nevěřím, že běžný pracující (bílý) občan USA má zájem na destabilizaci světa a militantní myšlení. Většinou je to následně politika židovské kliky ovládající senátory a korporace, které sponzorují volby. Americká demokracie byla ukradena a světu hrozí katastrofa.

porosenko ( 6. května 2015 09:25 )

V pohodě bych jim poskytl přístřeší.Kluci z ISIS mně jsou milejší než šašci z USA.A kdybych si měl vybrat,radši půjdu bojovat za ně než za tuto pustinu zvanou Česká republika.

cid2000 ( 6. května 2015 09:11 )

Svět se fakt zbláznil!!! USA vypsalo odměnu na své dlouholeté přátelé spojence ISIS,které vycvičila a podporovala celé roky se saudy,Izraelem,Tureckem proti boji se Sýrií a pak je chtěla následně použít proti Iránu!!Naštěstí se podařilo USA s NATO zničit Irák,Lýbii,Sýrii,Afghanistán a vytvořit tam anarchii,chaoz,bezvládí a neštěstí pro milióny normálnícjh lidí!!Do těchto států již nelze jezdit jako dříve jako turista!Dříve to tam držel pevně a bezpečně Lýbii plukovník Kadafí(dříve nejbohatší africký stát s JAR),Irák držel Sadám Hussajn,Sýrii Asad(je tam dost křesťanů,které chce ISIS povraždit) atd a atd.My tomu jen přihlížíme!Celý arabský svět a Afrika teď utíká z míst bojů a stěhuje se do Evropy přes Itálii.Hrozný pro Evropu,ale dobře pro USA.USA se snaží destabilizovat a vytvořit problém v Evropě!!!Mazaný od američanů!Ještě se jim podařilo vzkřísit banderovce a nacisty na Ukrajině proti rusům,slovanům!!Fakt mazaný plán!70.let po 2.sv.válce podporujeme nacismus!!Nacisti jsou partneři EU/NATO/ČR proti rusku!!Skvělé a hnusné!!!Jsme idioti,že si to necháme líbit a držíme pusu jako stát!!

Zobrazit celou diskusi