Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zemětřesení v Nepálu zasáhlo 8 milionů lidí. Počet mrtvých vzrostl na 4400, Češi chystají pomoc

Autor: ČTK, shp - 
28. dubna 2015
08:31

Pláč, hrůza, smutek. Bilance sobotního zemětřesení v Nepálu stoupla na 4400 mrtvých a téměř 8000 zraněných. Dalších téměř 100 lidí zahynulo v sousedních zemích. V úterý odpoledne se chystá na pomoc vyrazit tým českých záchranářů s dychtivě očekávanou pomocí.

Mezi mrtvými či zraněnými nejsou podle dostupných informací žádní občané ČR. Podle informací OSN bylo zemětřesením postiženo asi osm milionů obyvatel Nepálu, jehož populace čítá asi 29 milionů lidí.

Představitelé nepálské vlády už v pondělí uvedli, že počet mrtvých dosáhne nejméně 5000; některé humanitární organizace působící na místě se obávají, že bilance se vyšplhá až na 15.000 obětí. Záchranáři se dnes pokoušejí dostat k oblastem odříznutým od světa, které byly nejblíže k ohnisku zemětřesení.

České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek řekl v pondělí večer v České televizi, že podle posledních informací ví ministerstvo zahraničí o 247 českých občanech v Nepálu; se 12 z nich se ministerstvu zatím nepodařilo navázat spojení.

Otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy tam při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí. Na pomoc bylo nasazeno 90 procent ze 100.000 vojáků nepálské armády.

Český tým záchranářů na pomoc obětem sobotního zemětřesení v Nepálu odletí dnes z Prahy nejdřív před 16:00. Letadlo bylo v noci naloženo, nyní čeká na povolení z letiště v Káthmándú, které je přetížené. ČTK to dnes řekla mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Skupina 36 lékařů, sester a hasičů má na místě neštěstí, které postihlo osm milionů lidí a zahynulo při něm přes 4400 lidí, působit nejméně dva týdny. Jejich mise se ale pravděpodobně prodlouží o další dva týdny.

„Nejbližší možný čas odletu je v 15:50 hodin,“ uvedla mluvčí. Hasiči a zdravotníci strávili noc na hasičské základně v pražských Strašnicích, odkud jsou připraveni odjet na ruzyňské letiště. Vyslání českých záchranářů schválila v pondělí vláda a na akci uvolnila 20 milionů korun. Při zpáteční cestě by letoun mohl vzít Čechy, kteří jsou nyní v Nepálu.

Účastníci mise se o odletu dozvěděli v pondělí dopoledne. Zdravotníci z brněnského speciálního traumatýmu se pak ještě museli v pondělí večer po sbalení nezbytného vybavení přepravit autobusem do Prahy. Podle původních plánů měl tým odletět dnes ráno, letoun ale nezískal povolení k přistání v Káthmándú.

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jsou v Nepálu nyní nejvíce potřební právě zdravotníci. „Proto se vláda rozhodla z těch variant vybrat traumatický tým. Je složený z devíti lékařů a 14 sester Fakultní nemocnice Brno a zároveň 13 hasičů pražského záchranného sboru,“ řekl novinářům v pondělí ministr.

„Budeme ošetřovat prvotní poranění a malé úrazy, ale i závažnější poranění, jako například zlomeniny. Naším úkolem je pacienty zajistit tak, aby byli schopní převozu do nemocnice,“ řekl vedoucí lékař týmu a primář brněnské úrazové chirurgie Petr Nestrojil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi