Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Nepálu už nepotřebují záchranné týmy: Prý to zvládnou sami

Autor: ČTK - 
28. dubna 2015
20:17

Nepálské úřady oznámily humanitárním organizacím, že prý již nepotřebují další zahraniční záchranné týmy, které by do země dorazily pátrat po přeživších sobotního zemětřesení.

Místní armáda a další bezpečnostní složky situaci údajně zvládnou. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl Jamie McGoldrick z Rozvojového programu OSN, který je hlavním orgánem OSN pro koordinaci rozvojové činnosti. Nepálci jim tyto informace sdělili na schůzce, která se uskutečnila dnes odpoledne.

„Pátrací a záchranné práce budou pokračovat, chtěli nám jen sdělit, že mají dostatek vlastních sil,“ prohlásil McGoldrick. Jestliže jsou prý záchranné týmy „již ve vzduchu nebo právě přistály, mohou dorazit a pomoci“, nicméně v případě, že ještě  „čekají na ranveji ve svých zemích, tak jim sdělujeme, aby nepřijížděli,“ dodal. Jak poznamenala agentura Reuters, reakci nepálské vlády se jí zatím nepodařilo získat.

Bilance sobotního zemětřesení v Nepálu stoupla na 5057 mrtvých a téměř 10 000 zraněných. Dalších téměř 100 lidí zahynulo v sousedních zemích.

cid2000 ( 29. dubna 2015 13:40 )

Nechápu naši záchrannou misi záchranářů,lékařů s pomocí, proč letí letadlem a nezjistí si aktuální stav schopnosti letiště v Nepálu, že nepřijímají zahraniční letouny s pomocí!!Akorát se prošustrovalo několik miliónů za palivo,poplatky,pojištění a jiných nákladů za přelet atd!!Kdo to proboha koordinoval logisticky!!Proč přistáli o 1100km mimo Nepál v Indii v Dílí proboha!Vzdálenost 1100km v jejich podmínkách silnic a velehor je katastrofální!Ta doprava věcí bude stát více než samotná hmotná pomoc,kterou vezou proboha šíleného!!Efektivnější je za peníze koupit přímo na místě v okolí cca 100-300km různé věci lidem v místě postižení.To se zase jen zviditelnila malá skupina představitelů zdejších charit,která si udělá čárku splněno a pár fotek pro Tv,noviny na prezentaci a pro nás ovce lidi!Hnus!Zpackaná amatérská nekoordinovaná hurá akce našich záchranářů,charit!Projebalo se více peněz než se dá koncovému postiženému člověku v Nepálu!

Zobrazit celou diskusi