Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Obětí nepálského zemětřesení už je 3218: Stále se pohřešuje 34 Čechů

Autor: ČTK - 
27. dubna 2015
07:51

Následkem sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu zemřelo nejméně 3218 lidí. Uvádí to podle tiskových agentur dnešní nejnovější policejní odhad počtu obětí nepálských otřesů. Dosud úřady odhadovaly celkově přes 2500 obětí, z toho v samotném Nepálu 2460 zemřelých. Otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy zde při zemětřesení zahynulo 8500 lidí. 

Nepálské ministerstvo vnitra uvedlo, že zraněných je zatím hlášeno více než 6500. Kromě mrtvých v Káthmándú a okolí zemřelo navíc nejméně 18 lidí při sesuvu laviny na Mount Everestu. Další desítky obětí jsou hlášeny v sousedních státech, hlavně na severu Indie a v Tibetu. 

České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Podle posledních informací českého velvyslanectví v Dillí je v Nepálu 194 Čechů a s 34 z nich se jejich blízkým ani diplomatům nepodařilo navázat kontakt. Většina z nich vyrazila na vysokohorské či turistické výpravy do hor, kde není signál. 

Situace v Nepálu je kritická, do země už ale po otevření letiště v Káthmándú začala v neděli proudit mezinárodní humanitární pomoc. Sbírky na pomoc obětem zemětřesení vyhlásily i české humanitární organizace, které rovněž uvolnily peníze pro rychlou pomoc nejpotřebnějším. 

Tisíce Nepálců zbavených domova se uchýlily do stanů a shánějí potraviny a lékařskou pomoc. Na otevřených prostranstvích v Káthmándú leží nemocní a zranění, kteří se nemohli dostat do zničené místní nemocnice. Lidé se řadí do front na vodu a v několika málo otevřených obchodech není k dostání takřka nic. 

„Jsme zavaleni žádostmi o záchranu a pomoc z celé země,“ řekl agentuře Reuters Dípak Panda z nepálského krizového výboru. 

Počet obětí bude zřejmě dál stoupat. Záchranáři se nyní pokoušejí dostat do odlehlých oblastí v horách, zejména do oblasti epicentra zemětřesení, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. „Tamní vesnice běžně postihují sesuvy půdy a není neobvyklé, že kameny zasypou celé vesnice s 200 až 1000 lidmi,“ řekl agentuře AP Matt Darvas z humanitární organizace World Vision. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi