Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepálce pohřbilo zemětřesení zaživa: Vedle těla jeho mrtvého kamaráda

Autor: ljš - 
27. dubna 2015
05:25

Plakal úlevou! Nepálec, kterého právě vytáhli z trosek jeho domu, strávil dlouhých 24 hodin pohřbený zaživa vedle mrtvoly svého kamaráda. Ten je jednou z téměř tří tisíc obětí ničivého zemětřesení v Himálaji.

Zoufalý muž se celou noc přidržoval trámu a bojoval o život. Víra v záchranu musela rychle slábnout, zvlášť když věděl, že jeho kamarád, se kterým mluvil jen pár vteřin před tím, než se dům zřítil, leží vedle něj bez známek života. Pomoc se k němu ale nakonec naštěstí dostala.

Záchranáři pak vyprostili i bezvládné tělo jeho přítele. To poté, stejně jako stovky dalších, vynesli na ulici, kde mrtvoly pokládají na bílá plátna. Ne vždy je ale mají, a tak těla končí na holé zemi. Po ulicích bloudí zdrcení příbuzní a snaží se mrtvé identifikovat.

Počty mrtvých stoupají po stovkách za hodinu a záchranáři prosí svět o pomoc. I zdravotní péče vázne, lékaři jsou nuceni operovat ve stanech, protože nemocniční budovy zničilo zemětřesení. Dochází krev i zdravotnický materiál.

S otevřením letiště v Káthmándú, jehož provoz byl v sobotu kvůli zemětřesení o síle 7,8 stupně přerušen, začala do země proudit humanitární pomoc, především ze sousedních států. Do Nepálu dnes dorazilo také 62 členů čínského záchranářského týmu. Pákistán se chystá vypravit letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další potřebné vybavení. V zemi již přistála indická letadla s humanitární pomocí. Lékaře a záchranáře vyslaly Francie i Německo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi