Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nacistické zrůdnosti v koncentrácích: Hudba při vraždění, transplantace zaživa…

Autor: Etienne Bláha, hra - 
28. dubna 2015
19:08

Utrpení, ale i hrdinství a konec věznění Čechů a Moravanů za druhé světové války. To vše nabízí publikace Příběhy z pekla, která vyšla. Popisuje také zrůdnosti, které nacisté páchali.

Tábor Treblinka: Orchestr přehlušoval křik zabíjených

Vyhlazovací tábor Treblinka v Polsku o velikosti 600 x 400 metrů měl děsivou účinnost. Plynové komory tam dokázaly zabít až 15 tisíc Židů denně! Aby v malém lágru pracující vězni nemohli nic vytušit, hrál při popravách orchestr k přehlušení řevu vražděných. Po vzpouře vězňů v srpnu 1943 nacisté tábor zlikvidovali.

Sobibor: Muklové utekli přes miny

Druhá vzpoura v lágrech proběhla ve vyhlazovacím táboře Sobibor v Polsku. Stovka válečných sovětských zajatců iniciovala v říjnu 1943 povstání, při němž zabili 10 esesáků.

Z 600 povstalců jich polovina utekla. „Někteří přebíhali přímo přes minová pole. Podle plánu se na ně měly házet kameny a prkna, aby je odpálily, ale v tom zmatku to nikdo neudělal. Mnozí tam našli smrt. Ale proklestili cestu ke svobodě dalším vězňům,“ řekl v knížce vůdce povstání Alexandr Pečerský.

Ravensbrück: Bestiální pokusy na ženách

Koncentrák Ravensbrück 90 km od Berlína byl určen pouze pro ženy. Toho využili nacističtí lékaři, aby tam páchali svá zvěrstva. Sterilizace či transplantace kostí i svalů bez umrtvení byly na denním pořádku. Kdo už pokusům nevyhovoval, byl zastřelen či zabit fenolovou injekcí.

Utajený lágr uprostřed Šumavy

Nacistům měl k vítězství napomoci i tajný lágr Prameny Vltavy na šumavské Bučině! Dnes po něm ani po výrobě první proudové stíhačky Messerschmitt ME-262 není ani památky a počet vězňů i obětí zůstane už neznámý.

Muklové dřeli v utajované fabrice ve Františkově u Kvildy, kde se montovaly kabiny do špičkových německých stíhaček.

„Podle výpovědi odsunuté Němky tam dozorci každé ráno přiváděli sovětské zajatce, ke kterým se nikdo nesměl ani přiblížit, a nahnali je do podzemí pracovat v nelidských podmínkách,“ řekl starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Kolik pater a továrních hal vybudovali, není dodnes jasné. Štoly pod fabrikou stačili Němci zasypat, odstřelit nebo zaplavit. Zajatci byli kvůli kontaktu s tajnými technologiemi zřejmě popraveni. Po válce se v lese našly hřeby ve stromech, na kterých dozorci hladové zajatce popravovali nebo věšeli za nohy a týrali.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Vydavatelství Czech News Center přináší v edici Blesk extra unikátní publikaci pod názvem Příběhy z pekla. Obsahuje svědectví přeživších vězňů z nacistických koncentračních táborů. Marta Kottová, Helga Hošková, Dagmar Lieblová, Toman Brod a mnozí další vyprávějí o hrůzách, které prožili, ale i o hrdinství vězňů v Osvětimi, Ravensbrücku či Terezíně. Součástí knihy jsou také popisy, mapky a nákresy nacistických koncentračních lágrů. 

Knihu koupíte už dnes na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

ptomain ( 22. ledna 2020 09:30 )

Nauč se česky ty nacistické hovado a hlavně ti chybí základní povědomí o tom co se stalo, ale není se co divit, člověk s tak nízkým vzděláním není schopen si nic dohledat.

ptomain ( 22. ledna 2020 07:27 )

A budem to ukazovat, dokud si to všichni neuvědomíte co to bylo za zrůdy a pořád dokola, nikdy nezapomenm. Vystrč si hlavu z ***e!

villi ( 29. dubna 2015 00:28 )

ALE,ŽE BY NOVEJ AMERICKEJ ŘIŤO VLEZ???

tgbb. ( 28. dubna 2015 23:47 )

villi - lízač Putinových koulí.

villi ( 28. dubna 2015 23:45 )

TY CENZURO !!! CO JE TADY AMERICKÉ.!!!NIC !!! ANI IQ TVÉHO ČÍNSKÉHO HOUPACÍHO KONĚ

Zobrazit celou diskusi