Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stalinův vnuk: Děd byl osamělý i šílený. Dostat se k němu bylo těžké

Vnuk diktátora SSSR Stalina dělá v Moskvě režiséra
Vnuk diktátora SSSR Stalina dělá v Moskvě režiséra  (Autor: Archiv Blesku, reprofoto Interview ČT24)
Autor: simao - 
6. května 2015
20:04

Původně se i on jmenoval Stalin. Alexander Burdonskij si však změnil jméno. Nyní na svého slavného děda, sovětského diktátora, zavzpomínal ve vysílání ČT24. 70 let od konce druhé světové války, ve které hrál Josif Vissarionovič Stalin důležitou roli. Podle něj měl Stalin v sobě rozum. Ale i šílenství.

„Takový typ postav se objevuje u Shakespeara. Shakespeare nemá jednoznačné hrdiny – je v nich namícháno vše, rozum i šílenství a vše, co chcete. Stalin v sobě všechno tohle měl,“ řekl v pořadu Interview ČT24 Stalinův vnuk Burdonskij.

Dnes dělá režiséra Ústředního armádního divadla v Moskvě. Jak často se se svým dědem vídal? „Velmi zřídka. Dostat se k němu bylo pro kohokoli velmi obtížné. Muselo se zavolat jednomu člověku, druhému, třetímu… Zjišťovat, jestli má čas. Zda vás může přijmout, nebo ne,“ odpověděl Stalinův vnuk v rozhovoru s moderátorem ČT Karasem. 

Zavzpomínal při tom i na návštěvu na Stalinově chatě. „Když jsem natáčel s Američany, probíhalo to na dědově dáče. Já jsem tam byl jen jedinkrát, po jeho smrti. Teď jsem tam přijel. Byla to hrůza. Fyzicky jsem pocítil, nakolik byl ten člověk osamělý. V každém pokoji pohovky, stoly a kolem nich židle. V ložnici - úzká postel a nějaká malá skříň, přitom ložnice měla 30 metrů. Vedle gauče, na kterém obvykle odpočíval, postavili židli a na ni stolní lampičku. Byl to dům, ve kterém není život…“

Se Stalinem přitom kritici často srovnávají současného prezidenta Ruska Vladimira Putina. I o něm Stalinův vnuk ve vysílání ČT24 promluvil. Putina se však zastal.

„Jestli máte na mysli politiku, kterou dělá Putin, tak si ho musím vážit. Je silný vládce a hlavně je státník. To, co zdědil po předchůdcích, není záviděníhodné. S něčím můžu souhlasit, s něčím nesouhlasit, to je moje soukromá věc. Něco se mi líbí, něco se mi nelíbí vůbec. Myslím, že všemi neštěstími, která probíhají, jsme vinni my sami. Nejsou to vnější vlivy, ale my sami. Ruský národ je velmi těžký národ. Když německé zajatce hnali skrz Moskvu, Rusové, kteří od nich utrpěli jako nikdo jiný, jim dávali vodu a chléb. To jsou taky Rusové. Vidlemi zabít souseda, to jsou taky Rusové,“ dodal na ČT24 Burdonskij.

metafora ( 7. května 2015 02:39 )

Tak to budeš stalinovče spokojen.

fotrpjotr ( 7. května 2015 00:49 )

Jeho nástupce je Obama.

kung-fu-jane. ( 6. května 2015 23:36 )

Oba si vycpávali boty aby měli nd 150 cm , to je fakt z archivních autentických dokumentů. Pidi napoleonci

kung-fu-jane ( 6. května 2015 23:35 )

kajenka52 ty z Nočních vlků natrhneš jediná pindu, co to sem pleteš.

drobenakulata ( 6. května 2015 23:34 )

Hitlera I Stalina vytvorila priroda aby to trochu proridla

Zobrazit celou diskusi