Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Horolezec natočil smrtící lavinu na Everestu: Je to mlýnek na maso, jsou bez šance, říká Jaroš

Autor: ljš - 
27. dubna 2015
11:01

Smáli se tomu, že se země třese. O vteřinu později už doslova běželi o život, když se na ně řítila obrovská masa sněhu. Němci, který v základním táboře zrovna natáčel video na mobil, se spolu s několika kamarády podařilo smrti uniknout. Další ale takové štěstí neměli. Podle českého horolezce Radka Jaroše ti, kteří pod lavinou skončili, neměli nejmenší šanci na přežití.

Zemětřesení nejvyšší horou světa otřáslo zrovna v momentě, kdy si jeden z dobrodruhů pořizoval záběry základního tábora. V pozadí je slyšet, jak se ostatní baví tím, že se země třese. Najednou ale všichni zpozorní a někdo křičí: „Běžte, běžte!“

Na videu je vidět, jak se na tábor řítí obrovská masa sněhu a kamení o výšce několika domů. Všichni běží o život a snaží se dostat co nejdál. I je nakonec lavina strhne k zemi, ale autor videa a lidé kolem něj, naštěstí zůstanou na povrchu.

Několik desítek vteřin je slyšet jen jeho vyděšený dech. Pak se všichni snaží rychle zorganizovat, aby mohli pomoci ostatním. Vytáhnou desítky raněných. Těm, které ale lavina zasypala úplně, už pomoci nemohou.

„Muselo jít o lavinu kamení 
a ledu. Na tomto místě jsou lidé bez šance. Mluvíme o stovkách tun materiálu, pod tím se samozřejmě přežít nedá. Taková lavina je jako mlýnek na maso,“ řekl Deníku nejznámější český horolezec Radek Jaroš.

Větší naději podle něj mají ti, kteří zůstali nahoře. „To, že se s nimi nelze spojit telefonem, v této oblasti ještě nic neznamená,“ dodal.

Video Horolezec na Everestu natočil lavinu pád smrtící laviny - Youtube.com
Video se připravuje ...

Jarošovi se jen těžko věří tomu, že lavina zasypala skutečně základní tábor. „Je totiž tak vzdálený od svahů hor, že by mě nikdy nenapadlo, že jej může zasáhnout lavina. Pořád tomu úplně nevěřím a mám trochu podezření, že lavina spadla někde jinde. Taky je ale možné, že někdo udělal chybu a postavil stany daleko od centra základního tábora na méně chráněném místě,“ myslí si Jaroš.

„Na druhou stranu, když jsem byl v Jižní Americe pod Huascaránem, také jsem si dovedl stěží představit, že by se mohla uvolnit lavina a zabít desetitisíce lidí ve třicet kilometrů vzdálených městech. A přece se to před lety stalo,“ připomněl katastrofu z roku 1970, při níž zemřelo i 14 členů československé expedice. Tentokrát se však naštěstí v pásmu laviny nikdo z našich horolezců nenacházel.

sharusha ( 27. dubna 2015 13:03 )

v te lavine zemrelo nejmene 18 lidi, zda se vam to malo?

jozefe ( 27. dubna 2015 12:47 )

To byl poprašek a za druhé k doby to byla pořádná lavina tak nikdo nepřežije.

lipno ( 27. dubna 2015 11:51 )

Jak znám "naše" presstitutky,že rovnou nenepsali, že ji strhl Putin?

Zobrazit celou diskusi