Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přistěhovalci umírají po stovkách: Evropa chce potápět jejich lodě, tvrdí turecký prezident

Imigranti žijící v Řecku na protestu proti dění ve Středomoří
Imigranti žijící v Řecku na protestu proti dění ve Středomoří  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
06:06

Otázka přistěhovalectví do Evropy je žhavější než kdy předtím. Ve Středozemním moři mají velké problémy lodě, které přistěhovalce přivážejí. Umírají stovky lidí a kvůli imigrantům dnes začne i summit EU. Turecký prezident Erdogan však má jasno: Evropa podle něj chce lodě s přistěhovalci potápět.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsoudil údajné návrhy v Evropě, že by se měly potápět lodě převáděčů a že by "imigranti měli být ponecháváni na pospas smrti". Návrhy na ničení plavidel zneužívaných k přepravě uprchlíků sice v předchozích dnech zazněly, hovořilo se ale o tom jako o preventivních akcích ještě před jejich naložením. Informovala o tom dnes agentura AP.

Erdogan ve svém tvrzení odkázal neurčitě na "prohlášení přicházející z Evropy a připravující půdu pro potápění během přepravy migrantů". Zároveň dodal, že "potápění lodí a vydávání (lidí) na pospas smrti odsuzuje".

EU bude na summitu hledat jasnou odpověď na sílící migraci

Evropská unie přitom bude již dnes hledat jasnou odpověď na sílící migraci poté, co se při pokusu doplout do Evropy letos ve Středozemním moři utopily už stovky lidí. Summit, který byl mimořádně svolán po rozsahem neobvykle velké tragédii z víkendu, by měl podle diplomatů vyústit ve společnou deklaraci osmadvacítky.

Šéfové států a vlád ve čtvrtek potvrdí své odhodlání rozšířit nyní zjevně nedostatečné vyhledávací a záchranné operace ve Středozemním moři. Zabránit tomu, aby umírali další lidé, pokládá předseda Evropské rady Donald Tusk za prvořadou prioritu v dopise, kterým lídry do Bruselu na schůzku pozval. "Situace ve Středomoří je tragédií," stojí také v pracovní verzi závěrů schůzky.

"Bude to jasná zpráva pašerákům: Jsme rozhodnuti zlikvidovat váš obchodní model," řekl dnes o snaze potírat kriminální živly napojené na migraci vysoký unijní představitel obeznámený s přípravou summitu. S návrhem na zabavování a ničení plavidel pašeráků přišel italský premiér Matteo Renzi, podle představitele EU má soukromě podobný názor také Tusk.

Sobotka: EU má bojovat proti převaděčům a pomáhat uprchlíkům doma

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude na čtvrtečním mimořádném summitu EU k nelegální migraci prosazovat, aby se EU zaměřila na boj proti převaděčům a na pomoc uprchlíkům v zemích původu. Uvedl to po jednání vlády, která schválila mandát pro premiéra v Bruselu. "Měli bychom se především zaměřit na boj proti organizátorům nelegální migrace, tedy převaděčům. Je evidentní, že řada těchto organizátorů ve skutečnosti operuje ze stávajících členských zemí Evropské unie a udělali si z neštěstí lidí, kteří jsou na útěku před válkou, výhodný byznys," prohlásil premiér.

datelobecny ( 23. dubna 2015 21:51 )

 Dnes se v TV těchto údajných chudáků, kterým jde v domovině o život ptali, jestli se o ně v Itálii hezky starají, jestli mají přístup k internetu a mobily, aby si mohli zavolat!!! ...A my údajní bílí utiskovatelé si na všechno nejdřív musíme vydělat, a ještě financovat je.

ibuprofen ( 23. dubna 2015 09:37 )

Už se stalo. Kromě turistického centra hrají v Bruselu všude jinde tmaví přesilovku.

nmlk ( 23. dubna 2015 09:26 )

A pokud jsou země, které je chtějí - Itálie je vítá květinami a Británie podepisuje petice na jejich záchranu (akce už zdomácnělých uprchlíků, kterých je tam už stejně moc), pak ať se o ně postarají a nevnucují je ostatním. Afrika trpí přelidněností a ti lidi nejsou schopni se tam uživit, proto ty války. Ale to je jejich problém. Evropa není povinna někoho zachraňovat a živit zbytek světa. Navíc se nakonec stejně odvděčí terorismem. Jsou agresivní a jejich konflikty zatahují k nám.

nmlk ( 23. dubna 2015 09:16 )

Samí černý. Jen ať je potopí, dřív než nás tu zaplaví a sežerou za živa, agresivní přemnožená ...

cityjail ( 23. dubna 2015 09:13 )

Kdyby ti nespokojení demonstranti zůstali doma a bránili svoji zemi a rodiny,tak by nemuseli demonstrovat.Pokud někdo uteče jako zbabělá sketa,přijde do cizí země a tam jen natahuje ruce a řve o lidských právech,je to jasný signál zemím,které mají možnost jim pomoci-ale v jejich zemi,protože pokud se tenhle trend ještě zvýší,nebude tady zakrátko pro rodilé Evropany místo.Tihle lidé,kteří umí jen natahovat ruce mají hodně blízko k tomu,aby se v případě že jim není vyhověno podle jejich představ se začali mstít těm,kteří jim tu pomocnou ruku podali.Kolikrát nějaký šílenec bude moci povraždit kvanta lidí,než to těm sluníčkovým debilům v Bruselu docvakne?Vždyť jen stačí rozmístit vojenské lodě a pokud použijí svoji vyděračskou taktiku - kdy nadohled evropské lodě potopí svoje plavidlo s vědomím že je vojáci nenechají utopit - jen nechat události tak jak jsou.Tihle "migranti" jen vydírají vyspělé země svojí vyčůraností a nemají zájem o nic jiného než vniknout tam kam chtějí a nechat se živit.Jaký má smysl zaplavit evropu lidmi,kteří nemají ani elementární lidské návyky a kterým jejich náboženství přikazuje vraždit? Jsou jako psi,kteří koušou do ruky která je živí.

Zobrazit celou diskusi