Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Zachraňte vojína islamistu! Otec se vydal do ISIS, aby zachránil posledního žijícího syna

Autor: INT, lm - 
20. dubna 2015
21:58

Příběh jako inspirovaný hollywoodským trhákem. Otec dvou padlých džihádistů z Velké Británie se vydal do Libye, aby zachránil a přivedl domů třetího syna, který se přidal k Islámskému státu.

Abubaker Deghayes (46) opustil domov v britském Brightonu a vydal se do Libye, aby zachránil svého posledního syna Amera, který na Střední východ odcestoval loni v lednu. Jednadvacetiletý mladík bojuje po boku islamistů za teroristickou organizaci Fronta an-Nusrá, která je napojená na al-Káidu. Otec o svých úmyslech dal vědět britským úřadům a odmítl, že by se chtěl přidat k islamistům.

O dva mladší syny Abubaker přišel loni. Abdullah (†18) a Jaffar (†17) padli při boji se syrskými vládními složkami Bašára Asada. Abubaker se předtím s bratry setkal v Turecku a snažil se je přesvědčit k návratu domů, ale nepovedlo se mu to. Abubaker ale razantně odmítá, že by jeho synové byli teroristé, prý jen chtěli pomoci „těm slabším“. O padlém Jaffarovi dokonce mluví jako o „mučedníkovi“, který je nyní v „ráji“.

Do Libye se Abubaker vydal se svým bratrem Omarem. Oba jsou ale kontroverzními figurami. Omar byl pět let zadržován v nechvalně proslulém Guantánamu, věznici pro domnělé teroristy. Nakonec byl ale propuštěn bez obvinění. Abubaker je vlivným členem mešity ve Východním Sussexu, který v roce 2006 prohlásil, že sebevražedný atentát na tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira a amerického prezidenta George Bushe by byl „morálně omluvitelný“.

marie60 ( 7. května 2015 15:30 )

zelena.karkulka ( 20. dubna 2015 23:59 )

Tak to je jasný,je to mrdounberlusconi alias petrmetr alias peterwiliams alias londynskypes alias...atd

tesarl ( 20. dubna 2015 22:56 )

JSEM DEBIL DISKUZÍ,KDO JE VÍC? SPRÁVNĚ-NIKDO

Zobrazit celou diskusi