Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pondělí 30. dubna 1945: Posledních 7 hodin Adolfa Hitlera

Autor: so - 
30. dubna 2015
05:25

Detailní pohled do posledních chvil života nacistického vůdce Adolfa Hitlera (†56) a jeho nejbližších přináší nová kniha britských historiků Jonathana Maya a Emmy Craigie. Jak to tedy v ponurém berlínském bunkru před 70 lety bylo?

8:30

Pokračuje bombardování Berlína. Ministr propagandy Goebbels (†47) s manželkou Magdou (†43) a jejich šesti dětmi snídají v horním bunkru chléb, máslo a marmeládu. Už týden se nepřevlékli, zapáchají.

11:30

Eva Braun (†33), která se včera vdala za Adolfa Hitlera, si dodělává make-up ve vůdcově bunkru. Volá si k sobě vůdcovu sekretářku Traudl Junge, spolu vzpomínají na lepší časy, Eva jí daruje kožich ze stříbrné lišky.

11:45

Hitler se šourá chodbami, zastaví se u telefonní ústředny. Spojovatel Rochus Misch vstává a vyčkává rozkazy. Hitler ale mlčí a vrací se k sobě do pokoje.


Máte zajímavé fotky z osvobození Československa od nacistů? Pošlete nám je spolu s vašimi příběhy na tip@blesk.cz.


12:00

Führer svolává všechny oficíry na pravidelnou poradu. Generál Weidling, šéf obrany Berlína, je velmi pesimistický.

„Dochází nám munice, zásobování ze vzduchu je nemožné. Morálka pod bodem mrazu. Bitva o Berlín je do večera prohraná,“ hlásí sklesle. Hitler dlouho mlčí, pak žádá o zhodnocení situace generála Mohnkeho.

12.30

Eva je v koupelně a vybírá si své poslední šaty. Hitler posílá pro Martina Bormanna, aby mu sdělil, že odpoledne spáchá s Evou sebevraždu.

12:45

Vysílá také pobočníka Otta Günscheho sehnat benzin, aby mohla být jejich těla spálena. „Nechci, aby mne potom vystavovali někde v Moskvě,“ říká. V kuchyni se už vaří poslední Hitlerovo jídlo – obyčejné špagety a zelný salát.

13:00

Eva nemá chuť k jídlu, a tak zůstává ve svém pokoji se služkou Liesl. Má na sobě černé šaty s bílými růžemi u krku. Liesl jí ještě upravuje vlasy. Hitler obědvá bez Evy, zato s kuchařkou a dvěma sekretářkami. Nikdo nemluví, jen Hitler vede nekonečný monolog o budoucnosti Německa.

13:30

Bunkrem projela zpráva, že se ukázal šéf gestapa Heinrich Müller se dvěma poskoky. Chtějí postřílet svědky Hitlerova konce?

14:45

Skoro všichni v bunkru nervózně kouří. Přichází pobočník Otto Günsche: „Pojďte, vůdce se chce rozloučit!“ Objevuje se Goebbels s rodinou, Hitler s Evou vycházejí ze studovny.

Goebbels se dívá Hitlerovi přímo do očí. „Můj vůdce, stále máte šanci uniknout. Můžete na další průběh války dozírat z Obersalzbergu. Můj vůdce, prosím, rozmyslete si to ještě!“

Ale Hitler odvětí: „Znáte mé rozhodnutí. Nehodlám ho měnit. Vy a vaše rodina můžete pochopitelně opustit Berlín.“ Eva Braun zatím děkuje všem přítomným, že jim byli k dispozici.

15:15

Za Hitlerem a Evou se zavírají dveře. Do místnosti vlétne na poslední chvíli hysterická Magda Goebbels a chce vůdce naposledy vidět. Brzy se ale vrací s pláčem. V kantýně někdo pustil desku a někteří lidé váhavě tančí.

15:40

Muži, kteří hlídají dveře do Hitlerova pokoje, už jsou netrpěliví, že neslyší výstřely. Konečně rána! Muži otevřou dveře a vidí Hitlera a jeho manželku sedět vedle sebe na pohovce.

U vůdcových nohou leží dvě pistole. Z jedné vystřelil, druhou měl jako rezervní. Prostřelil si pravý spánek a jeho hlava se naklonila směrem ke stěně. Na koberci i pohovce je krev. Na stolečku před nimi otevřená lahvička s kyanidem. Evě jed zcela zkřivil tvář.

Nahoře mezitím Goebbelsova rodina jí poslední jídlo. Malý Helmut (†9) je pořád čilý, zajímá ho každý výbuch, který venku zazní. Po výstřelu, který je slyšet z Hitlerova pokoje, radostně křičí: „Trefa!“

15:50

Hitlerův sluha Heinz Linge s pomocí gestapáků balí těla Hitlera a Evy do vlněných přikrývek a odnášejí je na zahradu. Tam vše polijí benzinem a zapálí. Co z těl zbude, zakryjí zeminou.

westouw ( 30. dubna 2015 15:00 )

I u nás je u moci manipulátor, politováníhodného chudého lidu a nižší IQ, to píší statistiky a jest to souhlasné.

westouw ( 30. dubna 2015 14:57 )

"Hitler je gentleman" autor Ovčáček

petrkramnypresident ( 30. dubna 2015 14:53 )

Jo už jsem slyšel ten vtip, že 2. sv. válka byla jen nevýznamná epizoda v rámci SNP Ale fakta mluví za všechno - např. že Slovenský štát napadl společně s Německem Polsko a zahájil tak 2. sv. válku. Taky za všechno mluví to, že jste si Slováci dali po rozpadu ČSFR na bankovku Hlinku a kdyby Vám to ze Západu nezakázali, tak byste tam měli i Tisa.

kajenka52 ( 30. dubna 2015 14:29 )

Slovenský štát vznikol preto aby nás neokupovali Maďari. Za Slovenského štátu bola arizacia/čo je hanba pre Slovákov/ a vláda napomáhala Nemcom. Obyčajní ľudia s tým nesúhlasili a preto vznikol odboj. SNP /možno ti to niečo hovorí ale asi nie/ kde sme bojovali proti okupantom a ich prisluhovačom a samozrejme banderovcom. V SNP boli nielen nači chlapi ale aj Česi, Srbi,Francuzi/Tí majú pomnik na Strečne ......... Česi mali Pražské povstanie ale až vtedy keď vedeli, že už sa blížia Rusi a budú oslobodení. Už si pochopil cococtko o čom to bolo? My Slováci máme bližší vzťah so slovanskými národmi ako so západnými.

kajenka52 ( 30. dubna 2015 13:09 )

nás preskočia hahaha A naši chlapi sa pripoja k rusom hahahahaha

Zobrazit celou diskusi