Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Žít z dávek je pro Čechy horší než krást a zabíjet, ukázal průzkum

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění považují tři čtvrtiny Čechů život ze sociálních dávek za nemorální, zatímco zabití zloděje odsuzuje o polovinu méně lidí.
Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění považují tři čtvrtiny Čechů život ze sociálních dávek za nemorální, zatímco zabití zloděje odsuzuje o polovinu méně lidí.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
4. dubna 2015
13:43

Češi mají za to, že žít z dávek a nepracovat je nepřijatelné! Spíše jsou ochotni pochopit zabití zloděje, nevěru, drogy i korupci. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění totiž považují tři čtvrtiny Čechů život z podpory za nemorální, zatímco zabití zloděje odsuzuje o polovinu menší podíl dotázaných (41 procent).

Za naprosto nepřijatelné nebo aspoň velmi nemorální považuje život ze státní podpory bez hledání práce 77 procent účastníků průzkumu. Morálně přijatelné je takové chování jen pro osm procent lidí. Přitom dvakrát většímu množství Čechů, tedy 16 procentům, by nevadilo okrást stát na daních nepřiznáním příjmů. Lhaní v daňovém přiznání je nepřijatelné jen pro 58 procent dotázaných.

Ještě menší cenu má pro Čechy lidský život, tedy aspoň pokud jde o domnělého zloděje. Téměř třetina účastníků průzkumu, celkem 31 procent, by schvalovala usmrcení pachatele při ochraně vlastního majetku.

Naproti tomu by mnozí Češi sami s okradením někoho jiného problém neměli, a to zvláště v situacích, kdy by nemuseli přímo vytáhnout někomu peněženku z kapsy. Nejvíce schvalované je z tohoto pohledu nelegální stahování hudby či filmů z internetu, které považuje za morálně přijatelné 38 procent lidí a za nepřijatelné jen 33 procent. Řadě lidí by však nevadilo připravit o peníze nejen stát či distributora filmů, ale i cizího člověka, jehož peněženku by našli na ulici. Peníze by si bez výčitek nechalo 21 procent lidí.

Za největší prohřešek proti morálce považují Češi řízení pod vlivem alkoholu. Za nepřijatelné ho označilo 83 procent dotázaných. Skupina odsuzující alkohol za volantem tak ale jen mírně převyšuje podíl Čechů, kterým vadí příjemci dávek. I navzdory tomu, že jeden opilý řidič může zavinit smrt několika lidí. Naopak nejpřijatelnějším je z chování, která by mohla někomu vadit, líbání na veřejnosti. Značně by pohoršilo pouze 14 procent lidí, kdežto pro 73 procent je naprosto či většinou přijatelné.

Průzkum provádělo CVVM v období od 2. do 9. března. Zúčastnilo se ho 1 045 obyvatel České republiky starších 15 let.

lalia ( 21. května 2015 13:32 )

Většina Čechů má ještě v genech ,že pracovat je povinnost a čest.Když jsou nezaměstnaní,cítí se ponížení,že berou almužny,dávky.To by nemuselo být,když to dokázali komunisti,tak proč by se to nemohlo znovu obnovit,zaměřit se,aby lidé měli práci a pracovali.Dokáže to tato zkažená společnost kapitalismem ????

xxyy ( 4. dubna 2015 19:18 )

Tahle kráva, stejně jako všichni co je chráněj, místo aby je srovnali, s cikánama nemaj žádnou osobní zkušenost. Nastěhovat je všechny povinně nejmíň na rok vedle několika cikánskejch smeček a oni by je ty kraviny přešly. Dlouhodobý pobyt v blízkosti cikánů by měl bej povinnej pro všechny co chtěj o věcech kolem cikánů rozhodovat.

xxyy ( 4. dubna 2015 17:53 )

nebejt komunistů, hlavně Husáka, tak tu těch cikánů máme tak asi jenom 5% ze současnýho stavu. Právě Husák je sem natahal z východního Slovenska. Že je totalitníma represema donutili makat? To je k hovnu. Totalita se nevrátí a bez represí je donutí makat jenom hlad a sekání rukou za krádež. Jsou to a stále budou primitivové s kterýma se tak musí zacházet. Jenže to by byla dískriminááááácia, že?

mak ( 4. dubna 2015 15:42 )

Kdyby zloděj nekradl, nic by se mu nestalo. Proč si má někdo nechat všechno sebrat, prohrabat svoje věci, nechat vzít doklady, které mohou být snadno a velmi vážně zneužity a mohou ho přivést do vězení... a když toho zloděje náhodou chytne při činu, tak aby se bál o svůj život? Zatímco žít z dávek - rozlišujme!!! u těch, kteří pracovat nechtějí, ačkoli mohou, nikdy nepracovali, jen vás právě ještě okradou nebo zmlátí, to je OK? A ještě se jim všechno platí z peněz těch slušných, do dřou, a proto žádné dávky nedostanou? A rozulišujme!!! pak je tu skupina lidí, kteří by pracovali, chtějí pracovat, někdy i pracují, ale mají své limity, jsou nemocní nebo se narodili s nějakým postižením, nebo se o někoho takového starají atp. Těm dávky náleží a je to tak v pořádku. Ale zase: nepočítá se tam invalidní důchod z průměrného platu nějakého osmnáctiletého tmavého, který na práci nikdy nesáh´, a kdyby pracoval a ID se mu počítal z jeho průměrného platu, nikdy by tolik nedostal... + k tomu kdeco.

verka1 ( 4. dubna 2015 15:37 )

bez práce nejsou koláče

Zobrazit celou diskusi