Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf psychoterapeutů o prozrazení lékařského tajemství: Když jde o životy, je to povinnost!

Autor: so - 
2. dubna 2015
05:20

Má lékař povinnost oznámit zaměstnavateli zhoršený stav svého pacienta, který vykonává rizikové zaměstnání a může ohrozit životy lidí? A když ano, neporuší tak svátost lékařského tajemství? Odpovědi na tyto otázky s ohledem na katastrofu letadla Germanwings, kterou způsobil psychickými problémy pronásledovaný kopilot Andreas Lubitz (†27), se odborníci neustále vyhýbali nebo měli protichůdné názory.

Nyní konečně uhodil hřebík na hlavičku Rainer Richter, prezident Německé komory psychoterapeutů (BPtK)! „Lékařské tajemství v případech pacientů, kteří by mohli ohrozit zdraví, nebo dokonce životy jiných lidí, neexistuje,“ řekl německému deníku Bild psychiatr, který často působí u dopravních nehod jako soudní znalec.

V takových případech mají lékaři přímo povinnost porušit mlčenlivost, aby zabránili poškození třetí strany,“ dodal Richter. Pokud má pacient sebevražedné sklony, těžko mu podle něj někdo zabrání, aby je realizoval. „Uvědomme si, kolik autonehod je pravděpodobně způsobeno člověkem se sebevražednými úmysly,“ zakončil psychoterapeut. 

Na stejné téma se nedávno pro Blesk vyjádřil i MUDr. Michal Sojka, mluvčí České lékařské komory. „Nedovedu si představit, že kdyby se nějaký lékař dostal k závažné informaci, která by mohla ohrozit životy lidí, že by si ji nechal pro sebe,“ řekl. 

majojo ( 2. dubna 2015 12:29 )

Ledaže by ten pacient nechtěl brát nemocnskou. Nebo ne? No, tenhle asi nechtěl.

majojo ( 2. dubna 2015 12:27 )

Takže samozřejmě může existovat stovka výmluv a přehmatů ze strany zaměsnavaTele. jako že v téhle kauze jich bylo moc a moc, stejně jako mlženíča, mlžení.

noram ( 2. dubna 2015 09:43 )

V Německu zasílá zaměstnavateli neschopenky zaměstnanec sám. Pokud ji vyhodí, zaměstnavatel se nedozví, že je nemocný.

gogo ( 2. dubna 2015 09:37 )

Na to, abych silně pochyboval o oficiální verzi této tragédie není mnoho fantazie ani třeba. Jsem šokován co vše nového a strašného se o tom pilotovi dozvídáme. A tak již víme s jistou : JE TO MASOVÝ VRAH !!! Je to navíc ještě zvrhlý gay ! A poloviční slepec ! Proč jsme stále větší kupou důkazů horečnatě přesvědčování, že vrahem a sebevrahem je ausgerechnet kopilot ? Proč šel k doktorovi, když věděl že spáchá sebevraždu ? Proč "neschopenku roztrhal a hodil do koše" ? Jak mohl vědět, že mladý a zdravý kapitán (ne prostatický stařec) půjde již po pár minutách letu na wc ? Co by dělal, kdyby kapitán na to wc nešel ? Donutil by ho násilím ? Proč nenechal "masový vrah" žádný vzkaz, když chtěl (jak údajně říká jeho přítelkyně) aby o tom věděl celý svět ? Proč alespoň z paluby letadla ten vzkaz neodvysílal ? Měl přece unikátní možnost. Proč si nikdo nevšimnul, že bere (jak se tvrdí) "hory" medikamentů ? Kde sebral kapitán sekeru ? Jak je možné, že se dosud nenašla druhá černá skřínka ? Jak je možné, že v audionahrávce je údajně slyšet klidný dech (!) kopilota, když běžně piloti pro hluk spolu mluví v kabině zvýšeným hlasem ? Jak je možné.. Je toho více milý Jaromíre co mi v tom víně plave. Ale Ty, jak se zdá, máš v té věci jasno. Aneb - co je psáno, to je dáno. Tvoji víru v pravdomluvnost médií Ti mohu jen závidět.

jaromir123 ( 2. dubna 2015 09:28 )

Ještě tu nevidím žádné konspirační teorie, že by došla fantazie ?

Zobrazit celou diskusi