Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záchranu Hanky a Tonči překazila pouštní bouře a Nagyová. Mohly být dva roky volné

Autor: ljš - 
30. března 2015
11:45

Už mohly být dva roky doma! Krátce po únosu Hanky a Tonči se totiž chystala velká osvobozovací akce, která je měla dostat na svobodu. Tu ale překazila obří písečná bouře a další pokusy zkomplikoval skandál v českém vojenském zpravodajství, který odstartovala kauza Nagyová.

Podle Mladé fronty DNES se na záchranu dívek připravovala akce už v květnu 2013. Americkým a pákistánským tajným službám se tehdy podařilo zjistit, že dívky jsou drženy v horách u hranic s Afghánistánem. Na akci se měly podílet i české elitní jednotky.

Záchranu ale zmařila písečná bouře, kvůli níž nemohly vzlétnout helikoptéry. Deníku Mladá fronta DNES to potvrdily dva zdroje z bezpečnostní komunity. Další pokus o vojenskou záchranu se už neuskutečnil. Je možné, že potom únosci dívky přesunuli na jiné místo.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Situaci navíc bezprostředně nato zkomplikovala politická situace v Česku. S kauzou Nagyová propukla krize ve vojenském zpravodajství, když byl zatčen jeho ředitel Milan Kovanda a důstojník Jan Pohůnek. O rok později pak bylo vyměněno i vedení civilní rozvědky, když ve funkci skončil její ředitel Ivo Schwarz, který se na pátrání po dívkách přímo podílel, a jeho náměstek Miroslav Toman.

dynicka ( 1. dubna 2015 15:43 )

Vždyt se podívejte jak jsou štastné,až zhodí ty šátky a dají si tu barvu na vlasy tak budou úplně stejné jak před dovolenou.Kdo by si nepřál 2roky placené dovolené.Však oni věděly jak si to zařídit,vždytˇuž tam jely a měly šátky na hlavách,jako turistky by je mít nemusely,nebo ano?No holt 2roky jim asi stačilo.

dfghjk ( 30. března 2015 16:09 )

Na tohle se dá říct jen jedno: ty seš ale pí ča blesku!

frantaklika ( 30. března 2015 15:13 )

kolik tedy let ještě bude rozvědka brát prachy za nic, než se vzpamatuje z Nagyové, nebo bouřka ještě trvá?

tochadda ( 30. března 2015 15:02 )

Jojo, snít dovoleno...bylo by to krásné, vyměnit holky za tuhle Nánu a až by se sešel celej Talibán ve frontě na šuk, prásknout tam pořádnou bombu...tolik věcí najednou by se vyřešilo...

antiall ( 30. března 2015 14:40 )

 Tak na tohle se ještě nabali informací, lži a jiných keců, že noviny mají do podzimu co psát.

Zobrazit celou diskusi