Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ruští špioni jsou mladší, vzdělanější a je to až třetina diplomatů, varují Švédové

Švédská královská garda před palácem ve Stockholmu
Švédská královská garda před palácem ve Stockholmu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. března 2015
06:48

Nejen v Česku se na přetřes dostala otázka ruských špionů, kteří byli údajně odhaleni na pražském velvyslanectví. Zprávu o činnosti špionů z Putinovy země uveřejnili i Švédové. Podle nich je až třetina diplomatů špiony v přestrojení. Od dob SSSR se však prý špioni znatelně změnili!

Švédská tajná policie SÄPO obvinila Rusko, že využívá až třetinu svého diplomatického sboru v zemi ke špionážní činnosti. Ve své výroční zprávě švédská rozvědka označila Rusko za "největší hrozbu v oblasti špionáže pro Švédsko".

Podle švédské tajné policie Moskva zintenzivnila špionážní aktivity po vypuknutí ukrajinské krize před rokem a ve Stockholmu z toho důvodu existují obavy z možných vojenských operací Ruska namířených proti Švédsku.

Hlavní analytik SÄPO Wilhelm Unge uvedl, že tajná policie loni zmařila několik pokusů Ruska získat švédské technologie pro armádu.

Ruští špioni jsou "velmi vzdělaní a často mladší, než tomu bývalo za sovětské éry", prohlásil Unge. "Jsou cílevědomí a dobře se orientují ve společnosti," dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

makmark ( 1. června 2015 07:33 )

Všichni jsem špióni a všechny nás zavřou, jednou, až nás chytí na hruškách

abaron ( 19. března 2015 09:30 )

ruský špioni ??? to je čo ??? to sú skôr nepodarky ruských chapmanovích sexíc v tejto dobe je aj malé dieťa špion na pieskovisku

politikus ( 19. března 2015 07:42 )

Až třetina ruských diplomatů jsou špioni a každý třetí švéd je muslim!

Zobrazit celou diskusi