Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Stropnický: Debata o konvoji je jako ze Švejka! Vytipovali jsme riziková místa

Ministr Stropnický o americkém konvoji: Debaty jsou zbytečně emotivní
Ministr Stropnický o americkém konvoji: Debaty jsou zbytečně emotivní  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2015
15:59

Podle kritiků je přesun amerických obrněných vozů přes Česko demonstrací moci. Ministr obrany Stropnický jim ale vzkázal, že debaty nabývají až švejkovských rozměrů. Pro jistotu si však armáda kvůli případným provokacím vytipovala místa, kde hrozí zpomalení či zablokování konvoje.

Stropnický upozorňuje, že ČR vstoupilo do NATO ze své vůle a nyní je třeba pomoci spojencům. „Někdy mám pocit, že ta debata se ubírá směry až švejkovskými. Čelíme dotazům, do jaké míry budou poničeny naše dokonalé silnice. Já si dovolím trochu toho černého humoru,“ uvedl na brífinku ministr obrany. Varoval před tím, že v některým případech má debata nad americkým konvojem zbytečně emotivní ráz. „Ti, kteří našemu aliančnímu členství příliš nepřejí, jistě nepromarní příležitost k nejrůznějším provokacím,“ míní Stropnický.

Máme vytipovaná veškerá riziková místa

Podle Stropnického se v případu amerického konvoje neděje nic mimořádného. „Děje se to nejmenší, co můžeme jako spojenci pro své spojence udělat. A samozřejmě se to děje viditelně. Protože ta situace to vyžaduje... Není zvyk na to, že jsme skutečným, fyzicky viditelným a hmatatelným členem aliance. Přesun má pro mě i ten aspekt, že si to občané budou moci uvědomit,“ uvedl ministr na tiskové konferenci.

Také armáda si však jedno uvědomuje. Riziko protestů. „Může se stát, že můžeme čelit určitým provokacím. Máme ta místa vytipovaná, máme je zrekognoskovaná. V případě, že dostaneme dopředu vědět, máme připravené i objízdné trasy, abychom se těm místům vyhnuli. Z našeho pohledu je to trochu nepochopitelné, my jen zabezpečujeme přesun ze cvičení,“ navázal na ministra na brífinku František Malenínský, zástupce náčelníka generálního štábu AČR.

„Za loňský rok jsme provedli 134 přesunů, kolem 1600 lidí a 604 různých typů vozidel,“ upozornil Malenínský. Potvrdil i hraniční přechody, kterými konvoj do ČR vstoupí – půjde o Bohumín, Náchod a Harrachov. „Vzhledem k tomu, že je to těžká technika, jedou max. 50 km/h... a každá kolona bude mít kolem 40 vozidel, jsme rozhodli, že ještě kolony rozdělíme na tři podkolony Alfa, Bravo, Charlie tak, abychom snížili počet vozidel, které se budou pohybovat po našich komunikacích. Mezi každou kolonou bude 30minutový interval,“ objasnil generálmajor.

Podle Stropnického se přitom ozývají i lidé, kteří se chtějí s americkými vojáky pozdravit. „Spousta lidí stojí naopak o ten kontakt, ten obrázek není jednobarevný,“ uvedl ministr. „Nechci dovolit, aby ty historické kluby nám vjely do konvoje,“ pousmál se Malenínský. V plánu tak jsou setkání s občany některých měst a ukázky techniky, ale také společné poklonění se památce padlých amerických vojáků při osvobozování Plzně. 

Armádní konvoj pojede přes naše největší města Armádní konvoj pojede přes naše největší města | Archiv Blesku

cid2000 ( 31. března 2015 09:14 )

Můžou nás tady akorát tak š.u.k.a.t. a poch-cávat jako ve Vietnamu a ještě jim můžeme nalévat u toho pivo.Na nic více nemáme jako češi.Jsme pro ně podlidi, slovani, nic více, nic méně, žádná hrdost, jen podlézavost z naší strany.Nejsme jejich partneři, jen další ohnutí lokajové, které z nás udělali naši politici v čele s kývací zubatou holou hlavou!!

steelheart ( 24. března 2015 09:27 )

šmejd

steelheart ( 24. března 2015 09:26 )

Strop se bude skrejvat za kdeco! to by Hašek koukal

cid2000 ( 24. března 2015 08:50 )

Ministerstvo zahraničních věcí ČR připomíná chytrou horákyni.Na otázku (Jaké je stanovisko MZV k pochodu oslavujícímu nacistické SS v Rize, zvláště v kontextu s manifestací síly vojsk USA ve prospěch pobaltských republik proti Rusku, které děsivým způsobem poznalo zločiny nacismu?) jsem dostal následující odpověď:Pro MZV ČR je v případě vzpomínkových pochodů a shromáždění veteránů jednotek SS v Lotyšsku rozhodující to, že se lotyšská politická reprezentace od těchto akcí distancuje.Po skončení studené války bylo možno zaznamenat postupné hnědnutí Evropy. Nejprve se začaly bagatelizovat zločiny nacismu a maximalizovat zločiny stalinismu. Potom se jakoby zjistilo, že vlastně ten Stalin byl stejný zločinec jako Hitler. Ba ne, zaznělo za čas, Stalin byl horší. Postupně se začala vynořovat stará nacistická propaganda, že Hitler (některé z) nás vlastně chtěl před Stalinem chránit!(Židé opět prominou. Jindy jsou z jejich osudu mnozí tak ustaraní,ale teď se připomínat jejich osud jaksi nehodí.) A tak se postupně vyviňuje nacismus a připravuje se půda a atmosféra pro legalizaci největšího a nejkrvavějšího lupu ve světových dějinách,z druhé světové války.Ty ukradené prostředky a věci jsou totiž pořád ještě identifikovatelné!Jsme postaveni před zásadní rozhodnutí.Jsme skutečně tak historicky i morálně "vymaštění“, že budeme držet hubu a krok jako poslušní členové EU a NATO,které mají na nacismus dvojí metr?Nebo ho dokonce skrytě akceptují?Notabene, přivážejí poselství z Pobaltí, kde jsou legální každoroční oslavné průvody na počest vraždících jednotek SS!

cid2000 ( 23. března 2015 14:09 )

Stropnický nepochopil podstatu ,,Švejka"!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa