Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pražská akce Putinovy tajné služby: Tři ruské špiony prozradil agent cestovatel!

Ruské tajné služby mají podle odhadů v Česku desítky agentů.
Ruské tajné služby mají podle odhadů v Česku desítky agentů.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
16. března 2015
11:14

Nešlo o diplomaty, ale špiony. I když měli diplomatické krytí. To je údajně případ tří Rusů, kteří byli jako špioni odhaleni v souvislosti s ruskou ambasádou v Praze. Na jejich stopu přivedl českou rozvědku ruský „cestovatel“, kterého se jim podařilo zmonitorovat, upozornil nyní Respekt.

Ruská ambasáda má něco kolem 125 zaměstnanců. V porovnání s jinými světovými velmocemi je to značné množství, USA má u nás sedm desítek diplomatů, Čína necelých třicet. Mezi ruskými diplomaty se však nedávno podařilo odhalit špiony! „Máme je tady drahná léta, už několik desetiletí a máme jich tady přebytek,“ myslí si o ruských špionech exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Velká část z nich má podle knížete diplomatické krytí, a proto je pro Česko složité všechny vykázat.

Právě o diplomatickém krytí pro špiony nyní píše aktuální Respekt, který na kauzu tří odhalených údajných ruských špionů upozornil. Podle Respektu byl jedním z nich ruský „cestovatel“ – špion pod diplomatickým krytím, který však jako diplomat nebyl akreditovaný na ruské ambasádě v Praze, ale na jednom z ruských velvyslanectví v okolních státech.

„Rusové v posledních letech přistupují k tomu, že špionáž neprovádějí v zemi, kde jsou jako diplomaté akreditovaní. Ale vyjíždějí ji právě jako ‚cestovatelé‘ dělat do dalších států, kam se mohou nepozorovaně dostat v rámci otevřených hranic schengenského prostoru Evropské unie,“ píše časopis a upozorňuje tak na rizika otevřeného evropského prostoru.

„To, že jsou lidé vysíláni na ambasády pod krytím diplomatických či technických funkcí, není nic nového. I Česká republika to dělá a dělají to i jiné státy. Nedělají to jen Rusové. Otázka, jestli jich je přebytek: Jak se to vezme. Ruská ambasáda má přes 100 lidí... To, že jich je tolik, ukazuje, že ten zájem ruský o informace ČR tady je. Du budoucna se zcela nepochybně nebude ten počet nějak dramaticky zmenšovat,“ řekl Blesk.cz bezpečnostní expert a generál Andor Šándor.

„Cestovatele“ odhalili náhodou

K odhalení ruského „cestovatele“ napomohla podle Respektu náhoda, a sice jeho schůzka s jiným člověkem, kterého kontrarozvědka měla v hledáčku delší dobu. Podle zdrojů Respektu šlo o aktivitu ohrožující bezpečnost Česka! Odhalení „cestovatele“ pak prý vedlo k odhalení dalších dvou špionů – zaměstnance ruské ambasády a dalšího, který do Prahy na diplomatickou misi teprve mířil, uvedl Respekt.

Nejde přitom o jediný špionážní skandál za poslední roky. V roce 2009 byli z Prahy vyhoštěni dva ruští agenti, údajně kvůli aktivitě v oblasti jaderné energetiky, dodávek ropy a zemního plynu. „Dnes je Česko nejvíce ohrožené, pokud jde o jeho technologie, know-how, jaderný výzkum a pak také samozřejmě hlavní politické směřování, pokud jde o Severoatlantickou alianci, Evropskou unii a také i jak budeme dál postupovat v otázkách strategického rozhodování, pokud jde o energetickou soběstačnost,“ upozorňuje Šándor.

Podle Respektu panují obavy, že by se špioni u nás mohli dostat mj. k detailům plánů o postupu NATO a EU na Ukrajině. „Mohu jen říkat, že podobné vztahy, které řešíme s Ruskou federací, tak jsou v něčem jen stále se opakujícím příběhem. Nevidím v tom zase nějakou zásadní změnu, bohužel,“ komentoval situaci ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

japos22 ( 16. března 2015 14:31 )

Jeden dobrý komentář - když je známe, tak to nezveřejňujeme a vklídku si je hlídáme a získáváme cenné informace - takže je to buď propaganda nebo akce debilů

japos22 ( 16. března 2015 14:18 )

lunatic ( 16. března 2015 14:03 )

...snazší -"izviníte,pažálsta"

lunatic ( 16. března 2015 14:00 )

Dříve bylo odhalení ruských špionů mnohem snažší -měli teplákové soupravy,k tomu na nohou polobotky a navrch ještě kožich ...

pekaaaros ( 16. března 2015 12:00 )

Rusáků je v Praze vůbec nějak hodně. to centrum to už je snad jeden ruskej obchůdek vedle druhýho. Vždycky když tam jdu koupit nějakou tu magnetku na ledničku s motivem Hradčan nebo tak, tak mám pocit, že jim právě peru hóódně špinavý peníze.

Zobrazit celou diskusi