Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atentát v Mali: K útoku se přihlásil terorista Belmochtár!

Autor: ČTK - 
8. března 2015
09:50

K sobotnímu atentátu na noční klub v maliské metropoli Bamako se přihlásila radikální islamistická organizace Al-Murabitun alžírského teroristy Mochtára Belmochtára. Podle agentury AFP tak učinila prostřednictvím zvukové nahrávky, kterou v sobotu zveřejnila mauritánská soukromá tisková agentura Al-Achbar.

Při atentátu zemřelo v noci na dnešek v restauraci La Terrasse a její blízkosti pět lidí, včetně Francouze a Belgičana, a dalších osm lidí bylo zraněno. Podnik hojně navštěvovali cizinci.

"Hlásíme se k poslední operaci v Bamaku, kterou provedli stateční bojovníci z Al-Murabitun, aby se pomstili bezvěreckému Západu za našeho proroka, kterého urážel a zesměšňoval," uvedl mimo jiné mluvčí islamistické organizace.

V Mali panuje neklid od puče z roku 2012. Islámští radikálové hlásící se k al-Káidě po něm začali obsazovat sever země, a když začali postupovat k Bamaku, poslala Francie na pomoc místní armádě své vojáky.

Od ledna 2013 v Mali intervenují francouzští vojáci a jejich kolegové z Africké unie. Vytlačili sice radikály ze severomaliských měst, avšak izolované skupiny jsou stále aktivní.

Zobrazit celou diskusi