Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Majetkový trest smrti! Budou z nich bezdomovci, hájí Sokol Kotta a jeho ženu

Autor: ČTK - 
5. března 2015
11:49

Tak dlouho tahali »králíky« z krabice, že jim teď hrozí káznice! Osm až devět let v ní mohou strávit exposlanec Petr Kott s manželkou Kateřinou (dřív Pancovou). Vedle toho jim hrozí i propadnutí majetku. Nad tím se však pozastavuje jejich obhájce Tomáš Sokol. Jde podle něj o "majetkový trest smrti", který z jeho klientů udělá "asociály".

Údajným úplatkům říkali králíci, právník manželů Kottových Sokol však odmítá, že by peníze skutečně vzali. Dnes měl v plánu u soudu závěrečnou řeč na jejich obhajobu.

„Není to nic jiného než majetkový trest smrti, svým dopadem daleko přesahuje trest odnětí svobody,“ uvedl Sokol k bodu, kdy Kottovým hrozí kromě trestu vězení i propadnutí veškerého majetku. „Navržený trest... je likvidací dvou lidských bytostí, které se chovaly zcela sociálně, a trest by z nich udělal doživotní bezdomovce a asociály,“ dodal.

Kott i Kottová (před svatbou Pancová) tvrdí, že žádné úplatky v celkové výši kolem 38 milionů nebrali. Mělo jít přitom o trestnou činnost spojenou ze zdravotnickými zakázkami ve Středočeském kraji z dob vlády hejtmana a exministra zdravotnictví Davida Ratha. Jeho zapojení je však projednáváno zvlášť. 

Podle obžaloby se přitom na ovlivňování zakázek podílelo 11 lidí. Vedle výher ve zdravotnických tendrech pak jde i o stavební zakázky. Žalobce Petr Jirát hovoří o organizované skupině a úplatcích v řádu desítek milionů korun. Podle Jiráta pak hejtman Rath o machinacích věděl. Rathovi hrozí celkem 12 let!

Sokol zaútočil na svědectví spolupracující podnikatelky

Z obviněných všichni vinu odmítají, tedy až na jednu výjimku. Jde o spolupracující obviněnou, podnikatelku Ivanu Salačovou. Promluvila o nekalostech a doufá v nižší trest. Právě její svědectví se však pokusil Sokol ve své závěrečné řeči zpochybnit. Podle žalobce Salačová pomohla odhalit korupci při zakázkách. Jirát jí za to navrhl tříletý podmínečný trest s odkladem na 5 let. „Jsem rozklepaná, čekala jsem to spíš horší. Na oslavu to ale ještě není,“ svěřila se Blesku Salačová.

Sokol namítl, že Salačová by mohla být podezřelá i v jiných případech, ale policie se tím za její přiznání nebude zabývat. "Nikdo se nebude, jak se lidově říká, šťourat v dalších věcech, ve kterých by mohla být podezřelá. My nebudeme vidět nějakou další trestnou činnost a ty nám pomůžeš usvědčovat trestnou činnost jiných," naznačil případný "obchod" policie se Salačovou v závěrečné řeči obhájce Kottových. "Já jí (Salačové) nevěřím," dodal Sokol, který žádá pro exposlance Kotta a jeho manželku zproštění obžaloby. Jenže naděje na to, že Kottovi vyváznou bez trestu, pomalu, ale jistě umírá...

zauber ( 5. března 2015 17:49 )

Tahleta honorace nikdy v tomto režimu nepadne ani neschudne. Dost trapný argument od Sokola. Ačkoliv, pro něj je chudý třeba i ten, kdo má už poslední jeden, jediný miliónek /samozřejmě, myšleno v eurech/.

vfberan ( 5. března 2015 15:45 )

Přesně tak, dostal, nevím jak, absolutní právo vymáhat pokuty z MHD. Nechalo se to pár let uležet, a pak už se všemi poplatky z pár korun byly desetitisíce, poté exekutor se svými poplatky a nikdo nespočítá, kolik lidí to zlikvidovalo, nebo ty šťastnější do osobního bankrotu.

francjosef ( 5. března 2015 14:44 )

Naprosto v pořádku.Sokol má nahrabáno,tak až se vrátí z basy je finančně podpoří.Líbí se mi to,takhle na ně!Jiného si nezaslouží.Kdyby vše prošlo,tak by se jen usmívali.Vše zatím je OK.

beda88 ( 5. března 2015 14:30 )

Nuuuu, nemohu si vybavit, jak vypadá pracující Mudr. jako bezdomovec? Nebo jim zakáží i ordinovat? Přesně si vybavuji odulého oteklého a hlavně nalitého Kota ve sněmovně. Když 9 tak 9. Může si to tam odpracovat jako lékař.

mak ( 5. března 2015 14:25 )

 Ten Sokol je teda vtipnej, prý: "Není to nic jiného než majetkový trest smrti, svým dopadem daleko přesahuje trest odnětí svobody,“ uvedl Sokol k bodu, kdy Kottovým hrozí kromě trestu vězení i propadnutí veškerého majetku. „Navržený trest... je likvidací dvou lidských bytostí, které se chovaly zcela sociálně..." Sociálně, jasně. Okrádali společnost, kradli daně, mastili si kapsu za státní peníze... a prý sociálně! Jestli je pro ně majetkový trest horší než vězení, tak ať je zavřou třeba na věky a je pokoj po všech stránkách.

Zobrazit celou diskusi