Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Falešný šlechtic proklel soud: Narcis, co z lidí tahal miliony, tvrdil soudce

Autor: ČTK, simao - 
6. března 2015
10:01

Dělal tanečního mistra, hasičského technika... Jenže pak o sobě prohlašoval, že je šlechtic, vlastní zlatý důl nebo nájemní byty v Londýně a že je správcem majetku bohatých lidí z celého světa. Falešný šlechtic Karel Šimko však dostal 10 let. Soud kvůli tomuto rozsudku proklel.

„Při tomto způsobu řízení uvaříte každého. Jako občan proklínám tento soud,“ rozčiloval se Karel Šimko u soudu. Jenže sám průběhu líčení moc nenapomohl. Když jej soudce vyzval, aby ukázal údajný rodokmen až do 13. století, odmítl. „Teď ne, ještě počkám, nyní není vhodný čas,“ mlžil dál odhalený podvodník. „Ale kdy jindy než u soudu?“ ptal se ho soudce.

„Cílem obžalovaného nebylo zbohatnutí, ale užít si slávu a být uznáván, má typické znaky narcismu,“ citoval pak iDNES.cz z rozsudku soudce Igora Krajdla. Soudci přitom zabralo vyhlašování rozsudku zhruba devět hodin čistého času! Trvalo tak dlouho kvůli množství podvedených, kterých byly stovky z celé země.

Ukazoval důvěřivcům diamanty

Podle policie se Šimkovi podařilo podvést tolik lidí i díky charismatu a suverénnímu vystupování. Někteří z podvedených mu stále věří a domnívají se, že kdyby zůstal na svobodě, vše splatí!

Šimko u soudu řekl, že je sám obětí a že za vše může jeho společník, který ho prý připravil o desítky milionů korun. Prohlásil, že je připraven svým závazkům dostát. Soudce ale řekl, že v době, kdy od poškozených lákal peníze, už obžalovaný měl devítimilionové dluhy u finančního úřadu. Jeho společnost navíc podle rozsudku nevyvíjela žádnou činnost, z níž by bylo možné vklady zhodnotit.

Peníze Šimko podle soudu použil převážně pro vlastní potřebu, přestože věděl, že je nedokáže vrátit. Potenciálním investorům přitom ukazoval diamanty a zlaté mince. Ty ale podle kriminalistů nakoupil až za vklady prvních investorů.

Rozsudek začal soudce číst ve středu v 08:30, během čtení vyhlásil několik přestávek, odpoledne jednání přerušil, ve čtvrtek od 08:30 pokračoval a vyhlašování dokončil kolem 13:00. Šimko se proti rozsudku na místě odvolal, státní zástupce si pro případné odvolání ponechal lhůtu, řekl ČTK mluvčí soudu Dalibor Zecha.

Šimko podle rozsudku vylákal v letech 2008 až 2010 od stovek lidí zhruba 92 milionů korun. Sliboval jim až dvojnásobné zúročení investic ve své společnosti Astra Invest Limited nebo zprostředkování půjček. Někteří poškození přišli o celoživotní úspory. Šimko byl po zatčení tři roky ve vazbě. Kriminalisté zajistili majetek jeho společností v hodnotě kolem 15 milionů korun, včetně například zlaté cihly nebo drahých kamenů.

zelena.karkulka ( 6. března 2015 23:15 )

 Tak tomuhle zjevu,může věřit jen magor

mair ( 6. března 2015 11:51 )

 Když věří někdo na pohádky takovýmu člověku, dobře mu tak.

ukava5 ( 6. března 2015 11:11 )

takto by měl dopadnout i pseudoinženýr Zdeňek Seidl nar.21.3.1956 v Jičíne a pobývajíci v Nemošicích 223 u Pardubic u jedné paní...dluhy a exekuce,kole 1O MIo CZK...a pújčuje si vesele dál......hodne lidí ví,o čem jsem teď psal..

zauber ( 6. března 2015 10:38 )

Pokud tento podvodník a zloděj okrádal zase jenom podvodníky a zloděje, tak bych mu spíše poděkoval.

smrk ( 6. března 2015 10:35 )

No co, tři roky už má za sebou - ještě dva roky a pokud se bude slušně chovat, tak pustí na podmínku a bude si slušně žít z nakradeného až do smrti.

Zobrazit celou diskusi