Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

V lese na Hradecku našli dvoumetrové škrtiče! Hadi zimou uhynuli

Autor: ČTK - 
26. února 2015
12:11

V městských lesích u Hradce Králové někdo pohodil dva dvoumetrové exotické hady, krajtu kobercovou a hroznýšovce. Oba hadi, kteří patří mezi škrtiče, zřejmě krátce nato v chladu uhynuli.

"Jeden z návštěvníků lesa mě upozornil na uhynulého velkého hada, kterého spatřil nedaleko Bělečského rybníka. Kousek dál jsme objevili ještě druhého plaza. Podle polohy těla se zdá, aspoň u jednoho z hadů, že se plazil, takže je zde někdo odložil pravděpodobně živé," uvedl lesník Miroslav Štěpánek. Krajta měřila přibližně dva metry a hroznýšovec zhruba 1,8 metru.

Podle strážníků se chovatel nemusel hadů zbavovat takovýmto způsobem. "Stačilo zavolat na naši linku 156. Opuštěným hadům bychom byli zcela určitě schopni najít nový domov," uvedl ředitel městské policie Miroslav Hloušek.

Obavy z návštěvy lesů by lidé podle lesníků mít neměli. "Nález exotických hadů v lese je naprosto ojedinělý a nikdo ho nepamatuje. Takoví plazi v přírodě dlouho nepřežijí ani v létě a v tomto případě jde o nejedovaté druhy, které nejsou lidem nebezpečné. Jsou to škrtiči, kteří si troufnou na kořist velikostí odpovídající tloušťce jejich těla, ale na člověka určitě ne," uvedla Aneta Ježková ze správy městských lesů.

Zobrazit celou diskusi