Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Medicínský zázrak: Dítě se narodilo v „pytlíku“!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: kat, zrk - 
24. února 2015
22:45

Měl to být běžný předčasný porod císařským řezem. To, co lékaři spatřili po opatrném rozříznutí břicha těhotné Američanky Chelsea Philips, ale vyrazilo dech i jim. Nedonošené miminko vyndali z těla matky i s neporušeným zárodečným obalem!

Měkký kluzký obal přitom zpravidla praskne sám během porodu – lidově se právě tomuto jevu říká, že „praskla voda“. Rodí-li žena císařským řezem, je zárodečný obal často porušen lékařským skalpelem. V celku zůstává jen při jednom porodu z 80 tisíc! Maličký Silas je tedy velkou vzácností...

Zárodečný obal je křehké pouzdro tvořené světlou tekutinou. Jeho úkolem je chránit miminko v děloze před nárazy či otřesy, zásobovat ho plodovou vodou a udržovat mu v matčině lůně konstantní teplotu.

Po rychlém zdokumentování medicínské senzace lékaři drobečka z váčku samozřejmě okamžitě vyprostili, aby se na světě co nejdříve začal rozkoukávat. Přestože se Silas narodil ve 26. týdnu, vyvíjí se tak, jak má, a do konce března by mohl být propuštěn z nemocnice.

Mimochodem, v zárodečném obalu se v roce 2011 narodila i dcerka americké herečky Jessiky Alby (33). Jen s tím rozdílem, že malá Haven přišla na svět přirozenou cestou a její obal praskl během porodu. „Doktor mi řekl, ať na chvíli přestanu tlačit, že prý něco takového ještě neviděl. Fascinovaně to ukazoval sestřičce,“ popsala herečka nevšední zážitek.

abyss ( 25. února 2015 12:51 )

Lidstvo si "zahrává" od nepaměti. Těžko říct co je tím nejhorším si zahráváním. Jestli třeba právě to že deseti procenty DNA jiné ženy bude dítě ochráněno před přenosem dědičné těžké nemoci od matky, což může být v budoucnu i zneužíváno jako konec konců všechno, nebo jestli je horší třeba to že (nejen) budoucí matky jako ovce nakupují místo normálního jídla jedy v supermarketech a roděj se jim po tom postižené děti?

keep.smiling ( 25. února 2015 00:47 )

připomnělo mně to film, který jsem kdysi dávno viděla, děti se rodily jen v takových baňkách - tehdy hlavní hrdinka v tom filmu procházela místností, kde těch baněk s dětmi v různém prenatál. stadiu bylo hafo... a lidské DNA - jak jsem četla, tak vědci dokážou už dát dítěti DNA od tří lidí. Zahráváme si...

keep.smiling ( 25. února 2015 00:45 )

nojo, ale nedonosil jsi je tam!

tymitaky ( 24. února 2015 23:45 )

Já mám děti také z pytlíku, no a co.

20tina12 ( 24. února 2015 23:35 )

Příroda, zázraky a divy.... 

Zobrazit celou diskusi