Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Separatisté na Ukrajině odmítají dohody: Máme právo bojovat!

Autor: ČTK, zrk - 
13. února 2015
22:11

Ultrapravicový ukrajinský Pravý sektor odmítá přijmout dohody z Minsku. Vůdce sektoru Dmytro Jaroš považuje dohody se separatisty za neústavní a vyhrazuje si právo bojovat. Vůdci samozvaných republik chtějí k volbám pustit jen lidi, kteří nepodporují kyjevské operace proti vzbouřencům.

Vůdce doněckých separatistů Andrej Purgin je přesvědčen, že řada bodů dojednaných v Minsku bude znovu otevřena, protože text povstalce neuspokojuje. Minské memorandum neexistuje, je to list papíru. Postupovat se má po etapách. Když bude jeden bod splněn, přejdeme k druhému. Až dojdeme k bodům, které se nám nelíbí, zahájíme nová jednání,“ řekl dnes Purgin novinářům v Doněcku.

Ujednání z Minska odmítá i vůdce ukrajinských ultranacionalistů Dmytro Jaroš, jehož jednotky se v bojích proti separatistům výrazně angažují. Dohody s proruskými teroristy“ podle něj nemají žádnou právní sílu a odporují ukrajinské ústavě.

Přijde-li rozkaz ke stažení těžké techniky a k zastavení palby, vyhrazuje si DUK právo pokračovat v aktivních bojových akcích až do úplného osvobození ukrajinských regionů od ruské okupace,“ napsal Jaroš na Facebooku. Minské memorandum navíc podle něj nařizuje rozpuštění nezákonných skupin“, což prý pro Jarošův Dobrovolnický ukrajinský sbor (DUK) neplatí.

Jakékoli pokusy odzbrojit ukrajinské vlastence povedou k destabilizaci situace uvnitř státu a půjdou na ruku Putinovi a agresorům z Ruska. Bojovníci dobrovolnických útvarů jsou schopni bránit své právo na obranu státu jakýmkoli způsobem a všemi metodami a prostředky,“ varoval Jaroš.

Zmocněnci lidových republik“ na jednání v Minsku Vladislav Dějněgo a Denis Pušilin dnes vydali společné prohlášení, které požaduje respektování zvláštností zákonů Doněcké a Luhanské lidové republiky“ v budoucím ukrajinském zákoně o komunálních volbách v Donbasu.

K volbám nebudou připuštěny politické síly, které se zapojily do agrese, nebo které se vyslovily pro agresi proti Doněcké a Luhanské lidové republice,“ uvádí se v prohlášení.

Minské memorandum nařizuje, aby obě znepřátelené strany zahájily dialog o provedení místních voleb v souladu s ukrajinskými zákony a rovněž dialog o budoucím správním režimu povstaleckých regionů. Dialog o volbách má začít bezprostředně po stažení bojové techniky z linie fronty.

Otázky místních voleb mají být posuzovány a dohodnuty s představiteli jednotlivých regionů Doněcké a Luhanské oblasti v rámci třístranné kontaktní skupiny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

75pedro ( 14. února 2015 13:06 )

tgbg, ty sám nic nevymyslíš že tady opisuješ a přepisuješ názory ostatních. To je dost ubohé a trapné.

tgbg ( 14. února 2015 10:42 )

kurňa šopa, už se trochu proberte, za všechno nemůžou jen Ukrajinci!! Proč se Rusákům vše odpouští a všechno jím prochází? Že by další Československo? Už mám Rusáků plný zuby, zrovna tak Islamistů. TADY JE ZVYKEM, ŽE SE VŠECHNO ŠPATNÉ HÁŽE JENOM NA UKRAJINCE.

tgbg ( 14. února 2015 10:37 )

zabíjejte ruské fašisty ve velkém.jim nejde o ukrajinský lid,jsou to žoldáci ve službách Ruska a autistického pidikvajzlíka Putlera. vybijte je všechny.

pozorovatel2013 ( 14. února 2015 10:07 )

kurňa šopa, už se trochu proberte, za všechno nemůžou jen Rusáci!! Proč se Ukrajině vše odpouští a vše jí prochází? Že by další Řecko? Už mám Ukrajinců plný zuby, zrovna tak Islamistů. TADY JE ZVYKEM, ŽE SE VŠECHNO ŠPATNÉ HÁŽE BUĎ NA KOMOUŠE NEBO NA RUSÁKY A PUTINA.

japos22 ( 14. února 2015 10:07 )

Tak nevím jestli to autor tak trochu nepomotal - Pravý sektor uspořádal majdan

Zobrazit celou diskusi