Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vozovky namrzají, pokrývá je vrstva sněhu: Komplikace jsou i na železnicích

(ilustrační foto) Dopravu komplikuje sníh
(ilustrační foto) Dopravu komplikuje sníh  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, zrk - 
8. února 2015
09:43

Sjízdnost silnic komplikuje sníh a námraza. Na celém území Česka je nutná zvýšená opatrnost při jízdě. Některé silnice jsou kluzké, jiné pokryté sněhem. Viditelnost se zhoršuje se sněhovými přeháňkami.

Zlínský kraj

Silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetá vrstva sněhu ošetřená posypem. Vozovky ve Zlínském kraji mohou namrzat, silničáři upozorňují například na úsek silnice I/50 od Stupavy směrem na Střílky. Viditelnost navíc místy snižují sněhové přeháňky. Řidiči by proto měli jet velmi opatrně.

Silnice v kraji jsou převážně holé a vlhké nebo suché a vymrzlé. V kraji je oblačno až zataženo, místy fouká slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala mezi minus sedmi až nula stupni Celsia. Přes den by podle ČHMÚ měla stoupnout na plus dva stupně. Předpověď přes den očekává sněhové přeháňky a místy i vydatnější a trvalejší sněžení, které k večeru bude slábnout.

Meteorologové navíc vydali i pro Zlínský kraj výstrahu před silným větrem, který v nížinách podle nich dosáhne v nárazech 50 až 70 kilometrů v hodině a na horách až 90 kilometrů za hodinu. Lokálně se tak mohou tvořit sněhové jazyky, a to také v nižších polohách. Výstraha platí až do dnešních 22:00.

Olomoucký kraj

Sníh komplikuje dopravu na silnicích v Olomouckém kraji. V regionu padají sněhové přeháňky nebo déšť se sněhem. Na Šumpersku a Jesenicku tak vozovky pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh, jinde jsou holé a mokré a místy mohou namrzat.

V kraji je zataženo, místy fouká silný vítr. Teplota se ráno pohybovala mezi minus pěti a plus jedním stupněm Celsia. Přes den podle Českého hydrometeorologického ústavu výše stoupat nebude. Předpověď očekává, že sněžení bude trvalejší na návětří hor, v nižších polohách by mělo odpoledne a večer ustávat. Dopravu navíc opět zkomplikují sněhové jazyky.

Meteorologové vydali i pro Olomoucký kraj výstrahu před silným větrem, který v nížinách dosáhne v nárazech 50 až 70 kilometrů v hodině a na horách až 90 kilometrů za hodinu. Sněhové jazyky se mohou tvořit i v nižších polohách. Stejně tomu bylo v pátek a v sobotu, kdy silničáři museli na Olomoucku a Prostějovsku uzavřít několik menších cest. Výstraha platí až do dnešních 22:00.

Moravskoslezský kraj

Sníh a vítr komplikují od brzkých ranních hodin dopravu na území Moravskoslezského kraje. Na otevřených úsecích silnic, hlavně na Bruntálsku, vznikají sněhové jazyky. Na Frýdecko-Místecku jsou zase na komunikacích nižších tříd vyjeté ledové koleje. Všechny silnice jsou sjízdné, ale se zvýšenou opatrností, řekla ČTK mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Sněžit začalo brzy ráno. Sněžení se týká celého kraje. V průměru už připadly dva až tři centimetry sněhu. Na Novojičínsku připadlo pět centimetrů, na Frýdecko-Místecku okolo dvou centimetrů,“ uvedla Vlčková. Silný vítr podle ní fouká hlavně na Bruntálsku. Řidiči tak mohou narazit na sněhové jazyky či závěje.

Všechny silnice jsou podle ní se zvýšenou opatrností sjízdné. Komunikace prvních tříd jsou po chemickém ošetření mokré a holé. Místy ale zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhých a třetích tříd leží ujetá vrstva sněhu.

Karlovarský kraj

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci na dnešek v západních Čechách. V Plzeňském a Karlovarském kraji zůstává sníh ležet hlavně na silnicích nižších tříd. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic jsou silnice po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností.

Kluzká vozovka je například na dálnici D5 u Přimdy, nebo na silnici I/20 mezi Plzní a Karlovými Vary. V Plzeňském kraji se hned po ránu stalo několik nehod. V Tachově narazilo nákladní auto do domu, v Blížejově na Domažlicku skončilo osobní auto mimo vozovku. Dopravu komplikuje i silný vítr, který na otevřených pláních vytváří sněhové jazyky.

Jihomoravský kraj

Dálnice a silnice druhé a třetí třídy v Jihomoravském kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Důvodem jsou sněhové přeháňky a sníh na silnicích. Ve všech okresech se ve vyšších polohách tvoří sněhové jazyky.

Teploty se v celém kraji pohybují od mínus tří do jednoho stupně nad nulou. Na celém území je zataženo, fouká silný vítr a je snížená dohlednost vlivem srážek. Na dálnicích jsou zbytky rozbředlého sněhu, proto je nutná podle silničářů zvýšená opatrnost.

Rychlostní komunikace a silnice I. třídy jsou po chemickém ošetření sjízdné bez omezení. Zvýšenou pozornost ale vyžadují komunikace nižší třídy. Je na nich ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Liberecký kraj

Silný vítr spojený se sněhem komplikuje dopravu na železnici na severu Čech. Uzavřena je od rána lanovka z Liberce na Ještěd. Padající strom zastavil vlaky na trase mezi Povrly a Děčínem. ČTK o tom informovala mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Lanovka, která patří mezi turistické atrakce Liberce, se dnes vůbec nerozjela. Zatím je provoz zastaven do 12:00, pak se rozhodne podle počasí,“ doplnila mluvčí.

Na železniční trati mezi Povrly a Děčínem se provoz v 08:30 zastavil kvůli padajícímu stromu. Provoz po jedné koleji byl podle Pistoriusové obnoven v 09:40.

Komplikace v souvislosti s počasím mohou provázet dopravu celý den. Vítr bude foukat v Ústeckém a Libereckém kraji až do večera, nemá sice tak velkou sílu, ale zvedá napadaný sníh,“ popsal ČTK dispečer ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Hasiči v Libereckém kraji dnes zasahovali v souvislosti s počasím jen jednou na Jablonecku, kde spadl strom. V Ústeckém kraji hasiči podle dispečera kvůli větru zatím vyjíždět nemuseli.

sosacek ( 8. února 2015 11:40 )

Vedení dostane mimořádné odměny..

gogo ( 8. února 2015 10:45 )

V únoru vskutku šokující situace. Jsem zvědav, kam se nasměrují ušetřené stamiliony za údržbu vozovek při letošní zatím teplé zimě ... Pan Ťok jistě bude vědět...

Zobrazit celou diskusi