Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontroverzní referendum: Slováci rozhodují o adopcích pro gaye i výuce o eutanazii!

Slováci rozhodují v referendu i o možnosti adopce dětí gayům.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: shp - 
7. února 2015
19:02

Slováci v sobotním referendu rozhodují o zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví a o dalších dvou otázkách na ochranu tradiční rodiny. Hlasovací místnosti se uzavřou dvě hodiny před půlnocí, předběžné výsledky by měly být známy v noci na neděli. Očekává se, že plebiscit ztroskotá na nízké účasti.

"Slovensko má historickou možnost vyjádřit se, jakým chce být v budoucnu. Je třeba v hodnotových otázkách říct jasné ano nebo ne,“ řekla novinářům po hlasování ve volební místnosti v jedné z bratislavských škol Anna Verešová, mluvčí nevládní organizace Aliance za rodinu, která loni sesbírala více než zákonem požadovaných 350.000 podpisů a prosadila tak vypsání v pořadí osmého referenda v historii samostatného Slovenska.

Verešová na rozdíl od průzkumů veřejného mínění předpokládá, že účast na plebiscitu přesáhne 50 procent, což je podmínkou pro jeho platnost. Průběžné údaje ohledně zájmu Slováků o hlasování nejsou k dispozici. Z vyjádření členů místních referendových komisí z různých regionů země ale vyplývá, že účast je spíše nízká. Úřady nezaznamenaly incidenty, které by narušily průběh referenda.

Více než čtyři miliony oprávněných voličů se mohou vyjádřit ke třem otázkám. Vedle otázky týkající se zákazu adopcí a následné výchovy dětí osobami stejného pohlaví jde o návrh, aby se manželstvím nemohlo označovat žádné jiné soužití osob kromě svazku muže a ženy. Třetí bod se týká toho, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie.

"Nevíme, jak to všechno může dopadnout. Je to experiment, my si to nemůžeme dovolit a zkusit to ani na jednom dítěti," uvedla Verešová k otázce o zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví.

Na pětimilionovém Slovensku, kde se většina obyvatel hlásí ke katolické církvi, referendu předcházela vyhrocená kampaň. Kritici referendových otázek vybídli Slováky, aby se plebiscitu nezúčastnili a přispěli tak k jeho neplatnosti. Až na jednu výjimku, kterou bylo referendum o vstupu země do Evropské unie, všechna dosavadní lidová hlasování na Slovensku kvůli nízké účasti ztroskotala.

Sdružení hájící práva lidí jiné než heterosexuální orientace dnešní referendum kritizovala. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International zase tvrdila, že plebiscit by mohl vést k porušení mezinárodních norem v oblasti lidských práv.

Původně čtyři navrhované referendové otázky posuzoval slovenský ústavní soud, který za neústavní označil jen otázku týkající se přiznání zvláštní ochrany, práv a povinností pouze manželskému svazku a nikoli jiné formě soužití osob.

Slovensko na rozdíl od jiných zemí, jako například České republiky, dosud nezavedlo ani registrovaná partnerství osob stejného pohlaví. Slovenské zákony v současnosti upřednostňují osvojení dítěte manželi a jen výjimečně mohou úřady povolit adopci jednotlivci.

Poslanci vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica spolu s části opozice loni zase prosadili do slovenské ústavy ustanovení, že manželstvím je svazek mezi mužem a ženou.

antikaprik ( 8. února 2015 07:00 )

Mami - môžeš mi na raňajky uvariť párky? To, že spávam s tvojim otcom ešte neznamená, že mi budeš hovoriť mama. A ako ťa mám teda oslovovať? Tak ako všetci - Dušan. K Homosexuálom nemám žiadne predsudky. Ale nech vychovávajú deti, ktoré splodia. Najbližšie referendum bude o nároku slepcov na vodišké preukazy

univerzalnizena ( 8. února 2015 05:12 )

božéééééééééééé jen jim deti nee vzdyt z nich vychovaji zase buznice decka by videly v tom priklad fujjjjj

andorea ( 7. února 2015 20:13 )

Homosexuálové mi nevadí, pokud svou orientaci nevnucují jako nějakou přednost - Gay pride. Adopce je ošemetné téma a netroufám si říci, zda správná či špatná. Asi případ od případu.

Zobrazit celou diskusi